Икономиката ни изправена пред шоково свиване на износа и инвестициите

България и страните от Централна и Източна Европа са изправени пред два шока - рецесия в износа и намаляване на входящите капиталови потоци, заяви в петък представителят на МВФ за България и Румъния Тони Либек по време на икономическия форум "България 2009-2013 Икономически визии за европейско развитие".

Очаква се забавяне на местното търсене на стоки, което ще доведе до намаляване в потреблението и инвестициите, прогнозира Либек. Същата теза изказаха и зам.-министрите на финансите Ана Михайлова и на икономиката Евгени Ангелов.

Спадът на БВП на България в реално изражение достигна 4.8 на сто за деветмесечието, каза Михайлова. Рефлектира върху износа на стоки, където се отчита спад от 30 на сто на годишна база, допълни Ангелов. Въпреки това цифрата е една от най-ниските в сравнение с останалите европейски страни, чийто експорт драстично е намалял.

През 2009 г. се очаква свиване в реално изражение на инвестициите в основен капитал както и по-малко преки чуждестранни инвестиции. Прогнозата за цялата година е в страната да постъпят около 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции. Това е с 60-70 на сто по-малко в сравнение с миналата година, коментира Ангелов

Въпреки влошената икономическа ситуация в България и региона чуждестранните банки не са оттеглили кредитните си потоци, а са ги спрели, каза още Либек.

Същото коментира и подуправителят на БНБ Калин Христов. Той посочи пред форума, че банките имат достатъчно ликвидност и не се налага разпределяне на фискалния резерв между трезорите за да имат оперативни средства.

“Въпросът е, че в среда, в която икономиката спада и балансите на фирмите се влошават, не е въпрос на ликвидност, а на склонност да поемаш кредитен риск. И именно тази склонност за поемане на кредитен риск обуславя по-ниските темпове за растеж на кредита и по-високите лихвени проценти“, каза представителят на централната банка.

Според него е изключително важно да има балансиран бюджет. По думите му - всеки процент дефицит увеличава риска пред страната, а това директно се пренася върху частния сектор.

От МВР препоръчаха шоковете от кризата да се поемат незабавно от реалния сектор, а правителството да спазва финансовата дисциплина и да не допуска големи фискални дефицити, за да сее поддържа стабилността на банковата система. Либек заяви, че повишаването на производителността на труда е една от мерките, които биха стимулирали растежа. Другите са реформи в публичния сектор и подобряване на бизнесклимата.

Според представителят на МВФ, България разполага с много средства от еврофондовете, които може да използва, за да смекчи ефектите от кризата.

Зам.-министър Ангелов заяви, че ще се активизира работата на Българската агенция за инвестиции (БАИ), за да се смекчи ударът на кризата. БАИ вече няма да чака инвеститорите, а ще ги търси с по-агресивен подход. За целта са предвидени 20 млн. лв. по Оперативната програма "Конкурентоспособност".

Ангелов отбеляза, че агенцията за малки и средни фирми също ще има възможност да активизира своята подкрепа за бизнеса. За агенцията са предвидени по оперативната програма "Конкурентоспособност" 27 млн. лв., които ще бъдат насочени за подкрепа на експортно ориентираните компании.

Споделяне

Още от Бизнес