Икономиките в Южна Европа потопиха еврото до осеммесечно дъно

Икономиките в Южна Европа потопиха еврото до осеммесечно дъно

Световните фондови пазари бяха обхванати от вълна на спадове. Инвеститорите бяха обхванати от страхове заради вероятността от държавни банкрути на Гърция, Испания и Португалия, както и заради ръста на безработицата в САЩ.

На този фон еврото се понижи силно спрямо долара и стигна осеммесечно дъно, отбелязаха информационните агенции в петък. Европейската валута се разменя за 1.3647 долара, което е спад от 1.5% за денонощие.

По целия свят инвеститорите се впуснаха да продават активи. В четвъртък в САЩ индексът Standard & Poor's 500 спадна с 3%, Dow Jones загуби 2.61%, а Nasdaq - 2.99%.

Акциите на най-добрите американски компании поевтиняха рязко. Алуминиевият гигант Alcoa загуби 4.3% от капитализацията си, Titanium Metals Corp. ― 11%, Mastercard - 10%, Boeing - 3.5%. Само 11 компании от петстотинте най-големи избегнаха спада.

Фондовите пазари в Европа също реагираха негативно. Средният спад в края на борсовата търговия в четвъртък бе между 2.5 и 3.5%. От наблюдаваните 17 фондови индекси в Западна Европа само исландският запази позициите си. Най-силно в еврозоната се сринаха индексът на португалската борса PSI-20 - с 5%, и гръцкият - с 3.3%.

Борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион спаднаха в петък с най-високите темпове от десет седмици насам.

Инвеститорите са обезпокоени от бюджетните дефицити и слабите темпове

на възстановяване на икономиките. В Европа към опасенията от проблемите с държавния дълг на Гърция се добавиха и страховете около Португалия и Испания. В края на миналата година бюджетният дефицит на Гърция стигна 12.7% от БВП, което в пъти надвишава равнището от 3%, предвидено в споразумението за единната валута.

Започнаха да се появяват съобщения, че бюджетният дефицит в Испания също може да се окаже по-голям от прогнозирания. Нещата се усложниха и от коментара на международната рейтингова агенция Standard & Poor's, че качеството на държавния дълг на Испания се влошава. А ръководителят на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че излизането на Испания от кризата няма да е лесно. Появиха се и съмнения дали Португалия ще може да погаси задълженията си.

Две от рейтингови агенции - Fitch и Standard & Poor's - вече понижиха суверенните рейтинги на трите държави.

Безработицата в САЩ не спада

Към новините от Европа в четвъртък се добавиха и неприятности от САЩ. Там песимизмът на инвеститорите е свързан със състоянието на пазара на труда. Броят на американците, които за първи път са потърсили бюрата по труда, неочаквано скочи миналата седмица до 480 хиляди от 472 хиляди седем дни по-рано. Анализаторите очакваха, че безработните ще намалеят с 15 хиляди спрямо предната седмица до около 455 хиляди.

Белият дом се опита да успокои инвеститорите. "Проблемите още не са свършили, но предполагам, че след половин година хората ще почувстват, че възстановяването върви много по-бързо, отколкото сега", заяви съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лорънс Самърс. Той изрази увереност, че броят на работните места в САЩ ще се увеличава едновременно с укрепването на икономиката.

Тези думи обаче не подействаха на инвеститорите - те очакват последните статистически данни за пазара на труда в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно в петък. Според експертите, безработицата в САЩ през януари не се е променила в сравнение с предния месец и е 10%.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?