Илияна Йотова: Има напрежение между президент и премиер

Илияна Йотова: Има напрежение между президент и премиер

Няма "студена война" между правителството на ГЕРБ и президентската институция, но има "определено напрежение", смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Казвате - има студена война. Ако мирът е отношенията, които имаха правителството на Борисов с предишната институция, тук може да се говори за определено напрежение, но истината е, че не търсим конфронтация с която и да е институция", коментира Йотова пред Нова телевизия различната тоналност в цигулките на президента и премиера, ако се използва сравнението на Борисов.

"Трябва да е ясно едно - президентът Радев има своите позиции и те няма да стават обект на съглашателство, с която и да е институция зад гърба на българските граждани", допълни вицепрезидентът. Тя подчерта, че екипът на държавния глава се опитва да намери златната среда.

Напрежението между президента Румен Радев и управляващата партия започна заради отказа на ГЕРБ да се съобрази с искането на държавния глава да бъдат купени бързо изтребители "Грипен" за около 1.5 млрд. лева. То ескалира с провал на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от Радев, на което трябваше да бъде обсъдена борбата срещу корупцията, след като безпрецедентно ГЕРБ го напусна и се наложи съвета да бъде свикан повторно.

Първият Консултативен съвет за национална сигурност при президента оставя впечатление, че шефовете на парламентарните групи не искат да бъдат държавници, смята Йотова.

"Говорила съм с хора, писали Конституцията за целта на КСНС. Идеята е хората, от които зависи решаването на най-важните проблеми в държавата, да се съберат на една маса. Очевидно темата за борбата с корупцията не беше важна, след като си намериха по-важна работа", каза Йотова по повод провала на първото заседание на съвета миналата седмица.

Вицепрезидентът се засегна от въпроса на водещия дали държавният глава не е организирал КСНС именно за да каже това.

"Президентът отдели доста време за този КСНС, за неговата подготовка, имаше теза, че наистина има желанието и политическата воля. Той не очакваше този съвет да се провали, защото някой си гони разписанието на самолетите", заяви Йотова.

Според нея и двата законопроекта - този на Министерски съвет, който в крайна сметка отива в зала, и този на БСП, който бе отхвърлен на правна комисия в четвъртък, имат ключови недостатъци.

"Законопроектът, който ще се гледа в парламента, можеше да бъде още по-ефикасен, ако се включваха вътре текстове как се предпазват подаващите сигнали, какви защити има за журналистически разследвания, какво правим за давността, за ефекта на въртящата се врата - напускате и правите частен бизнес със същия предмет на действие, ползвате старите си връзки, или обратното", заяви Йотова.

Тя коментира и въпроса с избора на изтребители за армията, като заяви, че позицията на президента е известна отдавна. "Има ли към днешна дата нашата държава позиция за това кой вариант за въоръжаване в Европа искаме? Дали говорим за споделена отбрана или обща отбрана? Тук не е само въпросът за въоръжаване и техника, а как се вплиташ в една бъдеща структура", каза Йотова.

Споделяне

Още от България