Има близо 1000 опасни места по българските пътища

Има близо 1000 опасни места по българските пътища

По пътищата в България има около хиляда места, където има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени заради дъждовете, каза шефът на Агенция ”Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред вестник ”Труд”.

Край Мурсалево в четвъртък вечерта паднаха 80 тона скали, които са откъснали едната лента на пътя и това предизвика катастрофата между автомобил и камион, а после се запали и влак.

”За ремонтирането на опасния участък край Мурсалево трябват към 1,5-2 млн. лв. Сега водим преговори с управляващия орган на оперативна програма „Околна среда" да станем бенефициенти за такива ремонти, но това евентуално ще стане от новия програмен период", каза Лазаров.

Опасност от падащи камъни и скали, които мрежите не могат да удържат, има по пътя от Пазарджик към Пещера, Батак и Доспат. Опасен е и пътят Асеновград-Пампорово-Лъки, както и един третокласен път след Доспат, около който има високи скали.

”В района на Смолян, на Искърското дефиле и изобщо в планинските райони такива опасности дебнат отвсякъде", обясни Лазаров. Другата опасност при големите дъждове е падането на подпорни стени, каквото се случи по пътя за Банско.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?