Има доказателства за корупция на бивш вицепрезидент на РЮА

Има доказателства за корупция на бивш вицепрезидент на РЮА
Срещу бившия вицепрезидент на Република Южна Африка (РЮА) Джейкъб Зума, който във вторник бе избран за лидер на дясната партия на страната – Националния африкански конгрес, са открити достатъчно доказателства, за да му бъде предявено обвинение в корупция, предаде ББС в четвъртък.

Генералният прокурор на страната Мокотеди Мпше заяви, че повдигането на обвинението е необратимо.

Разследването е свързано със скандал около продажбата на оръжие, като по това дело вече бе осъден на 15 години затвор един от съветниците на Зума

Съответно 65-годишният бивш вицепрезидент отрича.

За много от хората в РЮА изявлението е изненадващо,предвид планираната за същия ден официална реч на Зума по встъпването му като лидер националния африкански конгрес. Позицията му открива възможността да заеме президентския пост, след изтичането на мандата на държавния глава Табо Мбеки.

Именно Мбеки бе този, който пред 2005 г. отстрани от длъжност Зума, след като съветникът му бе осъден за мошеничество и корупция.

Срещу екс вицепрезидента бе започнато разследване, което бе прекратено през миналата година по процедурни съображения, но в началото на декември прокуратурата заяви, че тя ще бъде подновена, защото има данни, на чиято база може да му се повдигне обвинение.

Миналата година Зума бе оправдан по дело за изнасилване, като поддръжниците му твърдят, че то е било изфабрикувано и целяло политическото му оклеветяване.

Борбата между Мбеки и Зума за лидерство в партията доведе до сериозен разкол в Националния африкански конгрес.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?