Има изгледи парламентът да работи тази седмица

Снимка: БГНЕС

Има надежда парламентът да работи в сряда, след като БСП и ДПС се съгласиха да включат в дневния ред актуализация на държавния бюджет и на този на НЗОК. Условието бе поставено от ГЕРБ, за да се върнат в пленарната зала, след като миналата седмица обявиха, че бойкотират Народното събрание (НС), докато правителството не си подаде оставката.

 

Актуализацията на бюджета, за която настоятелно призова и президентът, досега срещаше отпор от страна на правителството и управляващите партии, за да не изглежда като признание за провал на публичните финанси. Ревизията обаче е неизбежна, след като получи зелена светлина и от здравния министър Таня Андреева, и от НЗОК. Очаква се предложението да бъде обсъдено на правителственото заседание в сряда и внесено в НС.


На консултациите, проведени във вторник при председателя на НС Михаил Миков, присъстваха представители на БСП, ДПС и ГЕРБ, но не се появи никой от "Атака", чийто лидер Волен Сидеров обяви в началото на миналата седмица, че окончателно напускат парламента.

Трите партии са се съгласили в сряда да започнат работа по гласуваната още миналата сряда програма, както и да не се възползват от правото си за внасяне на допълнителни предложения. Такъв подход бе съгласуван още на консултациите при президента Росен Плевнелиев, когато бе договорено НС да се разпусне на 6 август, но последваха кавги и взаимно блокиране на законопроекти, поради което миналата седмица парламентът успя да се събере само на едно заседание, но и то бе прекратено.

"Знаете, нечестивците говорят, написаното остава. Утре в 09.00 часа, ако това е дневният ред, ще бъда в парламента. Ако управляващите дойдат на работа, ще гласуваме това, което Миков ни е предложил. Всички други движения по този дневен ред, ще считаме за провокация към нас", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след последните консултации.


На тях не е обсъждано дали до разпускането на НС ще бъде избран нов главен съдебен инспектор, за който процедурата е твърде напреднала и темата се следи с внимание и от ЕК, тъй като съдебният инспекторат е без титулярен ръководител вече година и половина.

Според участниците в срещата не е обсъждано и дали НС ще се занимае със законодателния пакет на ДПС за тютюна.

Споделяне

Още по темата

Още от България