Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ разтури парламента с решение за бойкот до оставката на Орешарски

Борисов: БСП и ДПС се "целиваха” една година, сега да им отнесем ние пасивите!

28 коментара
Сн. БГНЕС

ГЕРБ замразява участието си в работата на Народното събрание, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти в четвъртък. Ако спази думата си, парламентът вече е де факто разтурен, тъй като "Атака" напуснаха окончателно преди два дни и кворумът зависи изцяло от ГЕРБ, тъй като БСП и ДПС нямат 121 депутати. Министър-председателят обяви по-късно пред бТВ, че ще депозира оставката си на 23 или 24 юли, но не по-рано, за да изчака отварянето на КТБ на 21 юли. Тази дата общо взето съответства на графика за избори на 5 октомври.

Както се разбра, причината, поради която бившият премиер се отметна от договореността за разпускане на Народното събрание (НС) на 6 август е, че в последните дни БСП започнаха да бойкотират съвместни законодателни действия на ГЕРБ и ДПС, а на Борисов не му изнася предизборно да го пришиват към ДПС.

За три седмици парламентът успя да проведе едва 5 заседания, едно от които провалено

Според справка от парламентарния пресцентър, поискана от Mediapool, за последните три седмици Народното събрание е успяло да проведе едва пет заседания, последното от които бе прекратено поради липса на кворум.

В седмицата между 16 и 20 юни депутатите са успели да се съберат за едно извънредно заседание и две редовни в сряда и четвъртък, но в петък не са работили. След почивните дни пък кворумът се оказа непостижим. Между 23 и 27 юни народните представители са заседавали само в петък. Още

Те се "цаливаха" една година, сега ние да им отнесем всичките пасиви"

"Тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите. "Атака" влезе, направиха закона за Сметната палата, този безумен закон за МВР и сега се изниза по търлъци. БСП мисли, че ние ще им правим кворума и дезертират от парламента. "Излъгаха" е точната дума, защото при консултациите при президента ясно и точно се разбрахме, че всички подкрепяме предложенията на БНБ, които се правят. Те гласували въздържали се на комисията. Сиреч, и тук се правят на интересни. Казахме, че никой нищо няма да говори за банките, а всеки ден ни атакуват", заяви Бойко Борисов.

"Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП. Те се цаливаха, дето викаше баба, на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви. Айде да си отиват и толкоз", завърши тирадата си Борисов.

Конкретният повод за негодуванието му е заседанието на правната комисия в сряда, когато депутатите от ГЕРБ и ДПС дадоха ход на изключително спорни поправки в Наказателния кодекс, внесени от БНБ, с които на практика се криминализира всякакво говорене на банките. БСП гласуваха "въздържал се" и имат резерви към предложените текстове, срещу които се обявиха редица юристи и икономисти, според които пълната непрозрачност върху банковия сектор създава огромни корупционни рискове.

Противоречия около поетите ангажименти

ГЕРБ мотивираха решението си за бойкот с това, че на заседанията на парламента и комисиите не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите политически сили на консултациите при президента.

Досега никой не се съобщил официално да са договорени консенсусни законодателни действия, поради което не е ясно кой какви ангажименти нарушава. Самият Борисов влезе в противоречие с изявлението си, че всички се били съгласили да подкрепят промените в НК за банките. По думите му единственото нещо като законодателна инициатива на 42-то НС, което трябва да се направи и има консенсус при президента, е при необходимост да се промени законът за бюджета, дълга и за дефицита.

Другият проект, който обедини ГЕРБ и ДПС, но БСП бойкотира, че за промени в НК, засягащи и давността на престъпления на комунистическия режим, включително т.нар. "възродителен процес". Мая Манолова заяви, че договорката е да се разглеждат само закони, по които има съгласие: "Законопроектът, който от вчера се опитваха от ГЕРБ и от ДПС да пробутат, не е консенсусен. Той мирише на пещерен антикомунизъм, с който ние няма как да се съгласим".

ГЕРБ: Оставка на Орешарски още днес, възможни били избори август или септември

Преди ден Борисов каза, че ГЕРБ ще участват в заседания, стига дневният ред да е този, за който са се разбрали на председателски съвет.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза, че очакват оставката на Орешарски "по най-бързия начин, още днес". Когато има подадена оставка, започва рулетката по конституция при президента и по този начин е възможно парламентарният вот да бъде и по-рано. Няма разговори по този въпрос с управляващите, защото те ни лъжат, допълни Цачева.

Тя разясни, че депутатите на ГЕРБ ще бъдат в НС, но няма да участват в заседания, а ще влязат в пленарната зала само да гласуват оставката на правителството тогава, когато се уверят, че е внесена в деловодството на НС и има насрочена от председателя Михаил Миков дата за това.

Депутатите на ГЕРБ замразяват и участието си в парламентарните комисии.

С вот през август или септември ГЕРБ не рискува, смята Бойко Борисов. Не рискуваме нищо с предсрочни избори по простата причина, че правителството си прави безобразия и си работи, парламентът девалвира, коментира той.

Няма да им бъдем параван на безобразията, заяви Борисов, който по-рано се самообяви за "спасител" от банковата криза и съобщи, че е готов да оглави както служебното правителство, така и следващото редовно.

Манолова: Може да направят така, че правителството изобщо да не подаде оставка

След като заседанието на НС се провали и в четвъртък, зам.-председателят му Мая Манолова коментира: "Очевидно важните закони няма да бъдат приети. Следващото пленарно заседание ще се състои утре от 9 часа".

Предсрочни избори по-рано от 5 октомври са възможни, ако има споразумение между политическите сили, и това е в правомощията на президента, посочи Манолова.

Ситуацията е абсурдна, несериозна и смешна пред българските граждани, когато тържествено политическите сили договарят дата на изборите преди три дни и една от големите политически партии, каквато е ГЕРБ, се отмята от думата си и аз не знам какво ще им хрумне утре, може да влязат в пленарна зала, може изобщо да направят така, че правителството на Пламен Орешарски изобщо да не може да подаде оставка, коментира тя.

Самият Орешарски преди ден изрази притеснение, че когато се гласува оставката му. Той не каза на коя дата ще я внесе, като уточни: Ще избера момент към края на месеца.

"Очевидно ГЕРБ ще завършат работата си в този парламент точно както я започнаха - започнаха с двумесечна лятна ваканция по плажовете, очевидно така и ще приключат - с още един месец на плаж. Добре са го измислили - заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации”, коментира Мая Манолова. Същото се отнасяло и за "Атака”, на чиято ваканция завидели в ГЕРБ.

Местан: Промяната на датата за вота означава окончателно сриване на доверието

В така възцарилия се нов хаос лидерът на ДПС Лютви Местан направи мъдрото заключение, че в обществото има глад за малко повече отговорност, общи позиции и съгласие. "Нека останем отговорни и отговорността да се изрази в придържане към постигнатото споразумение при държавния глава, призова той.


В противен случай, според Местан, политиците биха дали знак, че думата им винаги е предпоследна.

"Хоризонтът на това Народно събрание е ясно очертан”, това важи и за хоризонта на управление на кабинета "Орешарски”, напомни той.

Според него е ясна както датата за избори и разпускането на парламента, така и тази за подаване на оставка на Орешарски, макар да не е ясно записана. Ако това е проблемът, то е възможно и датата за самата оставка да се конкретизира, посочи Местан.

"Не виждам логика да загубим 16 или 17 работни дни за това Народно събрание и то по законопроекти, по които има консенсус”, заяви той и нарече "безотговорно” решението тези работни дни да не бъдат използвани. Имаме редица закони, които са технически по своя характер и които не предполагат никакъв антагонизъм, допълни лидерът на ДПС.


Промяна на датата за изборите би означавала окончателно сриване на доверието и процес на ерозиране на институционалността и държавността, посочи Местан. На многократни въпроси какво ще се случи, ако все пак останалите политически сили не се съгласят с този призив, Местан настоя засега да не се влиза в тази хипотеза. "Надявам се да имаме съзнанието за последствията, които ще излязат извън пределите на конкретната политическа ситуация и касаят стойността на политическата дума, която е фундаментална”, заяви той.

В четвъртък депутатите трябваше да продължат дебатите по второто четене на промените в НК, внесени от ГЕРБ и подкрепени от ДПС, да отпадне давността за престъпления извършени по време на комунистическия режим. Предишния ден обсъжданията не започнаха заради скандал, който беше прекратен с искане на БСП за поименна проверка, след която депутатите от левицата напуснаха залата и заседанието пропадна поради липса на кворум.

Лютви Местан коментира, че тази поправка са в дневния ред на НС много преди консултациите при президента. Според него поправката касае фундаментален проблем, по който той априори очаква съгласие, включително от БСП. "Ние възприемаме БСП в съвременния политически спектър - тя е там заради трезвата оценка на комунистическия период”, каза Местан и допълни, че в тази връзка за него е странна позицията против въпросната поправка в НК.

По-късно през деня в пловдивското село Граф Игнатиево председателят на НС Михаил Миков заяви, че ще разговаря с ръководителите на парламентарните групи заради липсата на кворум, но отказа да прогнозира дали до разпускането си парламентът ще заседава.

"Нека всяка парламентарна група и всеки отделен народен представител да си направи ясна сметка от това бездействие - блокиране на НС, какви последици произтичат", заяви той. Според Миков има неотложни решения, които това НС трябва да вземе до разпускането си.

"Днес трябваше да приемеме ратификация на взаимни споразумения със Световна банка, които са свързани с пътищата, с водоснабдяването, с отпускане на тези средства, които едва ли ще се харчат от това правителство, но ще се харчат от България. Забавянето им може да доведе до там, че да не се сключат тези споразумения", допълни още Миков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. случайно минаващ
  #28

  До 10- Явор от Германия Костовист Значи, идеята ти вече не е проста, останало е само нахалното съдържание.

 2. г-н Георги Бочев, колкото мутрите, калинките и комунистите са виновни за положението в което днес се намира България, толкова са виновни и "титани на мисълта" като вас !?

 3. Николай Поляков
  #26

  И все пак.Много силен политически ход. Натика до стената и комунистите, и Догановите слуги. Забелязахте ли пребледнелите им вкаменени лица и глупостите, с които уж се репчат. Жалко само, че добре пресметнатия удар, оставил властниците без полезен ход (сигурен съм, че му е подсказан от някого!), е изпълнен по толкова примитивен начин - хашлашки, почти с бухалката, с високопарни приказки и самохвалство. Но щом ние от улицата не се преборихме с правителството и парламента, славата му я поднесохме на тепсия. Да продължим да си седим пред компютъра и телевизора...

 4. pump it!
  #25

  Ако не беше толкова повратлив, другарят Борисов нямаше да го приемат за комунист още в юношеска възраст! Навремето другарите правилно са преценили възможностите на другаря Борисов и са му засвидетелствали увереността си, че го смятат за верен войник на Партията* _______ По комунистическо партия се пишеше с главно "П", щото тя, партията им, беше не само майка-кърмилница, но и "слънцето и въздухът за всяко живо същество". А "Бог" пишеха с малка буква, като нещо пренебрежимо малко, според тяхната Партия! Комунишки дивотии...

 5. pump it!
  #24

  Екипът на Медиапул изглежда изненадан, че другарят Борисов се е отметнал от постигнатата при президента договореност Народното събрание да се разпусне на 6 август?! И тази изненада на Медиапул е наистина изненадваща! Та от кое свое решение другарят Борисов не се е отмятал поне три пъти?

 6. Гледам, че повечето се пишете десни. От 20 пишещи десни четиридесет различни мнения. Добре другари десни са ви отработили комунистите. Щом комунистите са ви затрили като десни в дълбоката дупка от която не можете да излезете,какви проценти чакате на избори?. Вие сами сте си написали некролога като десни с това си разнотемие. Ужас, жалко че съм гласувал за първите десни, които постепенно се оказаха крайно леви и анархисти. Затова и ще гласувам за ГЕРБ, защото са по-малкото зло и от вас мнимите десни.

 7. Kiril Kovatchev
  #22

  Така наречените комунисти върнаха България във феодализма по време на тяхната диктатура. Те постигнаха това с помощта на репресивния апарт който те изградиха и чийто бивши членове днес се гербеят. Комунистите днес продължават да се правят на невиннни за злодействата извършени от тях и от тяхно име. Държат се като някакви огорчени от простолюдието аристократи и като такива са напълно безполезни за разрешаване проблемите на страната. Комунистите-аристократи са най-големия проблем на страната. Следващия

 8. Ozzy
  #21

  И.Ф. Р. Желева, КАЛИНКА Илиева, Цвъ.Цвъ. Харизанов, Лъчо Мозъка, Златанов, Миро Найденов, Емо Ротманса, на Цецо - кумецо, покрай Мишо Бирата за Дянков да не говориме, за....Да живее червената мутра от Банкя! А КОЙ се прави, че не знае Тиквата червена ли е и мутра ли е? Вадел хората от огъня моля ти се.

 9. FTA, Вероятността със сигурност е малка, но въпреки това друг смислед ход не виждам .

 10. FTA
  #19

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.