Има опасност Софийският административен съд да спре работа

Има реална опасност работата на административния съд в София да бъде блокирана заради липса на сграда, предупреди в писмо до премиера Сергей Станишев председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. В него той настоява Министерският съвет да предостави до края на тази година нормални помещения за работа на институцията.

“За съжаление, на фона на оптимистичните отчети по глава "Правосъдие и вътрешен ред", изпълнителната власт повече от година не успя да изпълни задължението си да осигури подходящи сгради за всички нови съдилища, в които административните съдии да правораздават при нормални условия на работа“, се казва в писмото.

Проблемът със сградите на 28-те административни съдилища в България е повече от тревожен като по-голямата част от тях нямат сгради. Те бяха създадени с приемането на новия Административно-процесуален кодекс, който влезе в сила от 1 март тази година. Призиви за решаване на този проблем вече отправиха от Съюза на съдиите в България и от Съюза на юристите в България. Отношение по проблема все и президентът Георги Първанов.

По думите на Пенчев от 1 март досега в две помещения и в части от коридори на Съдебната палата, “при изключително неподходящи условия“, работят с хиляди дела 40 съдии и 114 служители“, допълва той.В писмото си до министър-председателя председателят на ВАС отбелязва, че въпреки тежките условия съдът е успял до 3 декември да разгледа и реши в срок всички дела, образувани по жалби срещу изборните резултати в София, като е разглеждал паралелно и текущите дела.

“Опасявам се, че енергията и ентусиазмът на тези млади колеги, които работят в Софийския административен съд, не са неизчерпаеми, и непоносимите условия за работа съвсем скоро ще пречупят искреното им желание, с което дойдоха в съдебната система - да я направят бърза, прозрачна и ефективна“, заявява още Константин Пенчев.

Споделяне

Още от България