Има проблеми с недостатъчната езикова подготовка на контингента ни в Босна

Все още има проблеми с недостатъчните знания по английски език на българските военнослужещи в състава на операция “Алтея”, провеждана от силите на EUFOR в Босна и Херцеговина. Това заяви старшият представител на България в EUFOR подполковник Илия Стойчев пред министъра на отбраната Веселин Близнаков, който в понеделник посети Босна и Херцеговина заедно с началника на Генералния щаб Златан Стойков.

Само офицерите и една от шестте жени владеят английски със сертификат, което затруднява комуникацията с останалите 6000 военнослужещи от 33 различни нации в EUFOR, обясни подполковник Стойчев.

На срещата с българските войници Близнаков нарече нивото на владеене на английски език приемливо, но ги насърчи да го научат по-добре.

Зам.-старшият представител на България в EUFOR подполковник Герман Германов успокои, че българите се справят отлично в Босна и Херцеговина, защото езикът на местното население е много близък до българския.

България е с един от най-многочислените военни контингенти в състава на операция “Алтея”. 148 офицери и войници в две подразделения – лекопехотна рота за охрана база “Бутмир” в Сараево и лекопехотен взвод под холандско командване в Баня Лука.

Командването на EUFOR дава много добри отзиви за работата на българските военни, които поради национални ограничения не могат да участват в операции по задържането на лица и претърсването на сгради. Те обаче се похвалиха с успешна операция по пресичането на канал за контрабандни стоки.

Министър Близнаков подчерта пред българските войници помощта от модерни джипове от страна на холандците, в чийто контингент има 28 български войници.

По думите му България трябва да инвестира в Босна и Херцеговина, което ще увеличи и собствената ѝ сигурност.

По време на срещата военнослужещите поискаха от съдействие, за да се увеличи скоростта на интернет връзката в базата, за да могат да комуникират с близките си.

Известни проблеми има и с липсата на подходящи номера дрехи и с обувките.

Военните от контингента не посочиха сериозни проблеми в службата си. На въпрос на заместник-министър Янкулова какво освен заплащането най-силно мотивира професионалните войници, лейтенант от контингента посочи, че трябва да бъде подобрено материалното осигуряване.

 

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?