Има втори списък с имена на подкупени от Саддам политици

Има втори списък с имена на различни политици, които са замесени в петролни сделки от режима на Саддам Хюсеин. Това заяви иракският журналист Мохамед Халаф пред Би Ти Ви. Той не уточни дали в него фигурира името на лидер на БСП. Журналистът обаче поясни, че думата "лидер" в Ирак няма същото значение, каквото в България. Халаф обяви, че вторият списък с имена ще бъде публикуван след няколко дни.

Излизащият в Ирак вестник Ал Мада публикува миналата седмица списък с 266 имена на хора, компании, партии, дружества и организации от 51 държави, на които бившият иракски режим в лицето на Държавната организация за продажба на петрол (СОМО) е дарявал суров петрол. В този списък попадна българската фирма "Ирак бул ойл" и партия БСП.

В документа се казва също, че Българската социалистическа партия е продала 12 милиона барела иракски петрол.

Брус Джаксън:
Скандалът с подкупите няма да попречи на България, винаги има една или две "развалени ябълки"

Както и да се развие скандалът с БСП и дарения петрол от Саддам Хюсеин, той няма да окаже въздействие върху отношенията на България с НАТО и САЩ. Това заяви председателят на Американския комитет за разширяване на НАТО Брус Джаксън пред Дарик радио.

още

Вестникът твърди, че в замяна на печалбите от петрола получилите дарения събирали политическа и обществена подкрепа за режима на Саддам в своите страни.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че в партията му не е получен нито цент от режима на Саддам и се оправда с програмата на ООН "Петрол срещу храни", който укрепвала режима, а също и с правителството на ОДС, по чието време най-много български фирми били одобрени от Комитета по санкциите на ООН да търгуват с Ирак по време на ембаргото.

Още вчера обаче стана ясно, че не българското правителство, а Комитета по санкциите е давал разрешение на фирмите от цял свят, включени в програмата "Петрол срещу храни"

Станишев ще се срещне днес с посланика на САЩ Джеймс Пардю, за да помоли за съдействие за изясняване на истината по случая с публикацията в Ал Мада.

Президентът Георги Първанов, лидер на БСП по времето, когато са правени даренията, поиска специалните служби да проверят дали партията ме у получила петрол от Саддам.

Бившият посланик на Ирак Мохамед Амин в България заяви, че през 1998 г. членът на ВС на БСП Захари Захариев е ходил на рождения ден на Саддам и след това се пуснал слух, че е той е приел дарение за соцпартията. Тогава Първанов извикал посланика и му заявил, че Захариев не представлява БСП.

Гостуващият у нас външен министър на Ирак Зебари отказа да потвърди или да отрече връзка на БСП със скандала, докато не се доведат докрай разследванията в Ирак и България. В момента външното министерство в Багдад открива и проучва документи за източване на средства от страната.

Въпреки че заяви, че появилите се в Ирак информации не са предоставени на в. Ал Мада официално, а са изтекли към него, Зебари специално подчерта, че вестникът е надежден и може да му се вярва. Иракският външен министър уточни още, че главният редактор на в. Ал Мада е висш функционер от бившия комунистически режим в страната и има достатъчно информация за начинът, по който са ставали сделките на Саддам.

Запитан дали след края на съдебните разследвания властите в Ирак ще настояват да се търси отговорност от неправомерно облагодетелствалите се чужди фирми, организации и граждани, министърът каза, че сегашните управляващи в Ирак имат за цел да си върнат парите, разпилени от предишния режим.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски смята, че трябва да се изчакат резултатите от проверката по повод твърденията за получени от БСП пари от бившия лидер Саддам Хюсеин по време на ембаргото срещу Ирак.

"Мисля, че г-н президента е направил точно това, което трябва - поръча една проверка. Оттам нататък вече е въпрос на това, което ще се докаже и покаже".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?