Вицепремиерът Цветлин Йончев:

Има заплахи за сигурността на България

Възможни са затруднения на стратегически доставки през Украйна, включително на ядрено гориво

Цветлин Йовчев

"Има заплахи за сигурността на България", призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Брюксел по повод на ескалацията на кризата в Украйна в последната седмица и намесата на Русия в нея.

"В дългосрочен план засега е трудно да се правят прогнози, тъй като процесите са многопосочни. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ", допълни Йовчев, цитиран от БТА.

Той е първият член на правителството, който заговори за евентуалните проблеми, пред които би се изправила България в случай на задълбочаване на кризата в Украйна, при условие, че българската енергетика е напълно зависима от руски доставки на енергоресурси, огромната част от които минават през Украйна.

Според него съществуват и възможности за затруднения при доставката на стратегически суровини за България през Украйна, включително на ядрено гориво, каза още Йовчев пред български журналисти в Брюксел. Вицепремиерът участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което се проведе в понеделник.

Всички останали заплахи са или с минимална степен на вреда за националната сигурност, или с ниска степен на вероятност, смята министърът, който, преди да оглави вътрешното министерство, бе в ръководството на ДАНС.

Следим обстановката, поставени са задачи на разузнаването и контраразузнаването, непрекъснато се обменя информация, за да може при промяна в обстановката да реагираме своевременно, поясни вицепремиерът.

Той коментира, че кризата в Украйна е изключително тежка. "Очаква ни сравнително продължителен период, в който няма да бъде постигнато устойчиво решение. Без необходимите действия за успокояване на обстановката е възможно да има трайни последици в регионален, а дори и в световен мащаб", каза министърът.

Правилното решение е разрешаването на кризата по пътя на диалога, посочи Йовчев.

В отговор на въпрос дали се взима предвид присъствието на руски граждани у нас на фона на събитията в Украйна, вицепремиерът посочи, че повечето от чужденците, които купуват имоти в нашата страна, са с профил, за който не може да се каже, че представлява или създава заплаха за сигурността на България.

Към момента няма обективни данни тези хора да бъдат поставени под особено наблюдение, поясни вицепремиерът.

Към населението с български корени в Украйна не можем да се отнасяме по същия начин, както към бежанците от Близкия изток или други части на света, към тях трябва да имаме по-различен подход, заяви Йовчев в отговор на въпрос.

По неговите думи засега у нас няма готовност за прием на бежанци от Украйна, защото никой не е очаквал ситуацията да се развие в такава посока. Ще започнем да работим по такива варианти, досега няма данни, че може да се очаква такава вълна към България, допълни Йовчев.

Той уточни, че всички държави от ЕС подкрепят идеята, че е необходима повече солидарност при разселването на бежанците, но някои са на мнение, че трябва да бъде запазен доброволният принцип.

Йовчев съобщи, че до края на месеца у нас на посещение ще пристигне еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Той изрази очакването спрямо България да не бъде задействан регламентът от Дъблин, според който нашата страна да изготви план за действие за преодоляването на бежанска криза и да докладва до ЕК, Съвета на ЕС и Европейския парламент на всяко тримесечие.

Дори и да бъде взето такова решение, то няма да доведе до преки щети за България, коментира вицепремиерът. По неговите думи нашата страна се е противопоставила на подобно решение, тъй като то не би се основавало на справедлива оценка след направените вече усилия. Късно получихме и започнахме да усвояваме европейски средства, успяхме да се справим с усилията и страданието на цялото общество, коментира Йовчев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?