Имам, свързан с атентатите в Каталуния, е бил информатор на испанското разузнаване

Имам, свързан с атентатите в Каталуния, е бил информатор на испанското разузнаване

Имам, ръководил терористичната клетка, отговорна за терористичните нападения в Каталуния, известно време е сътрудничил на испанския Национален център за разузнаване, съобщи в. "Паис", цитиран от БТА.

По данни на вестника Абделбаки ас Сати бил информатор на службата най-малко по време на престоя си в затвор в провинция Кастильон (в автономна област Валенсия) - от 2010 до 2014 г. Ас Сати попаднал затвора, след като се опитал да вкара контрабандно в Испания хашиш.

Източниците на всекидневника не уточняват колко време имамът е сътрудничил на разузнаването, нито дали му е било плащано за това. Отбелязва се, че контактите с Ас Сати били "в рамките на обичайния протокол" на центъра.

На 17 август на туристическия булевард "Рамбла" в центъра на Барселона шофьор се вряза с микробус в движещите се по улицата хора. По-късно полиция ликвидира в Камбрилс, в южната част на Каталуния, петима терористи, опитали се да извършат атака като тази в Барселона. При нападенията загинаха 16 души, а над 130 бяха ранени. Отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Ас Сати загина при експлозия в нощта срещу 17 август в Алканар, където терористите сглобявали самоделни взривни устройства. Смята се, че именно той се е занимавал с идеологическата обработка на младите мароканци, извършили нападенията в Барселона и Камбрилс. След като изгубили лидера си и взривните устройства, атентаторите решили да действат с подръчни средства.

Преди време бе съобщено, че през 2005 г. информационно-разузнавателното управление на испанската национална полиция е поискало от съда разрешение да подслушва телефона на Ас Сати, тъй като подозирало мароканеца във връзки с две терористични групи от мрежата Ал Каида. Съдията разрешил това с постановление от 19 октомври 2005 г.

Споделяне

Още от Европа