Имитатор на кафе "Нова Бразилия" глобен с 2.6 млн. лв.

Имитацията и оригиналният продукт

Един от големите производители и дистрибутори на различни марки кафе на българския пазар е глобен с близо 2.6 млн. лв. заради това, че е изпичал и пакетирал по поръчка на клиент кафе, чиято опаковка е имитирала напълно  тази на най-популярното и продавано кафе у нас – "Нова Бразилия". Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията във вторник. Санкционирана, но с едва 40 хил. лв., защото няма данни за финаисовите ѝ обороти, е и фирмата, по чиято поръчка е извършено нарушението.

Огромната глоба е наложена на фирмата "Балкам Груп" ЕООД, притежавана от Яник Мекушин, която има фабрика за изпичане на кафе в гр. Божурище с капацитет от 4 тона на час. Фирмата притежава компанията "Спетема Кафе", произвеждаща едноименната марка, и изпълнява редица поръчка на външни клиенти. "Балкам Груп" изнася директно кафе за Гърция, Косово, Румъния, Литва, Турция, Словакия, Беларус и Украйна, а индиректно чрез "Метро Феркам" за Австрия, Белгия, Хърватия, Молдова, Италия, Сърбия и Чехия. У нас тя дистрибутира марки като "Наполи" и Сантос"

В  края на 2017 г. "БалкамГруп" приема поръчка на фирмата "Агро Фуудс България“ ЕООД за
изпичане и пакетиране на кафе под бранда "Brazil Selection Gold“, във вакуумна опаковка, мляно, 200 гр. На външен вид то изцяло имитира марката "Nova Brasilia“, произвеждано и предлагано от фирмите "Якобс Дау Егбертс БГ“ ЕООД и "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ“, чийто едноличен собственик е холандската "Якобс Дау Егбертс Интернешънъл" (Jacobs Douwe Egberts International). Точно те са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Антимонополното проучване установило, че имитацията на "Нова Бразилия" подвежда съществено потребителите и това е нарушение на правилата на конкуренцията.

Предвид обстоятелството, че кафе "Nova Brasilia“ за 26 години присъствие на българския пазар с неизменна опаковка и продажби с 50 процента от целия пазар на кафе е придобило значителна известност и разпознаваемост на българския пазар, КЗК приема, че създадената имитация целѝ по-добра реализация на пуснатия на пазара подобен вид продукт.

Заради цялостното визуално сходство на продукта-имитация "Brazil Selection Gold", 200 гр, с оригиналния продукт, както и популярността на оригинала, потребителите надали биха се вглеждали в опаковката да търсят евентуални разлики, отчитат от КЗК. Така "Агро Фуудс България“ ЕООД, която работи от 2015 г. с основна дейност търговия и дистрибуция с кафе продукти, но има малки продажби, се е опитала да си осигури по-големи продажби, става ясно от решението на антимонополната комисия.

От "Балкам Груп“ ЕООД са се опитали да се оправдаят, че са само изпълнител на поръчка по изпичане, мелене и пакетиране на кафе по предоставена от "Агро Фуудс" рецепта и отговорността за имитацията е на възложителя. От КЗК обаче смятат, че е недопустимо производител и дистрибутор на кафе с такъв опит да не забележи имитацията на опаковките.

"Балкам Груп“ ЕООД, като участник на един специфичен пазар от достатъчно дълго време, би следвало да е добре запознато с основните конкуренти в бранша, в който осъществява дейността си, и не би следвало да допусне производство и разпространение на продукт, имитиращ достатъчно известен и разпознаваем продукт на свой конкурент", посочват от КЗК.

Комисията обръща внимание също така, че наименованието, дадено на имитиращия продукт от "Агро Фуудс България“ ЕООД - "Brazil Selection“, всъщност е напълно идентично със заявена за регистрация от "Балкам Груп“ ЕООД словна марка. "Това, както и присъствието върху опаковките на имитиращия продукт на отличителна маркировка и телефон на потребителя използвани в дейността на "Балкам Груп“ ЕООД само по себе си навежда на
извода за съгласуваност в действията на двете ответни дружества", допълва се в решението за глобата.

Освен това използвайки предоставени и от "Агро Фуудс България“ ЕООД опаковки с осъщественото вече от него сходство (т.е. създадената от него имитация), "Балкам Груп“ ЕООД недобросъвестно стимулира собствената си търговска дейност в ущърб на
компаниите на "Якобс Дау Егбертс", смятат от КЗК.

Затова комисията налага глоба от 6 процента от оборота на "Балкам Груп" за финансовата 2017 г., който е възлизал на близо 43 млн. лв. Това прави глоба от 2 574 060 лв. За "Агро Фуудс България" липсват финансови данни и в такива случаи се предвижда глоба от 50 хил. лв., на от КЗК налагат санкция от 40 хил. лв., тъй като сомисията счита, че санкцията следва да отговаря на характера и степента на нарушението и да има превантивен характер
срещу бъдещи недобросъвестни действия.

Решението на КЗК може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?