Импийчмънтът усложнява началните дни от президентството на Байдън

Импийчмънтът усложнява началните дни от президентството на Байдън

Избраният за президент Джо Байдън вече се сблъсква с трудната задача да съдейства за приемане на наскоро обявен законопроект за помощ за коронавируса на стойност 1,9 трилион долара от почти поравно разделения Конгрес в момент, когато пандемията и нейните икономически последици се разрастват.

Сега Байдън ще трябва да се справи с това успоредно с процеса за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, който може да започне още в първия ден от неговото управление.

Стечението на събитията представлява едно от най-сложните от политическа и организационна гледна точка встъпвания в длъжност на ново правителство в съвременната история, при което Байдън трябва да се опита да въведе страната в една следтръмпова епоха, макар в същото време сенаторите да обсъждат предизвикалите най-силно разделение действия на Тръмп.

"Ще бъде невероятно предизвикателство", каза бившият сенатор демократ от Арканзас Марк Прайър. "Толкова много работа има да се върши в Конгреса."

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който като председател на бюджетната комисия ще има важна роля в прокарването на дневния ред на Байдън в Сената, подчерта колко много задачи имат демократите през първите няколко месеца от управлението на Байдън.

"Ние нямаме време да се занимаваме твърде много с импийчмънт, а после ще се заемем с предложените от Байдън назначения и след това трябва да се занимаваме със законодателство", каза независимият сенатор. "Ще трябва едновременно да действаме в цял куп области."

Засега Байдън до голяма степен стои настрана от обществените обсъждания за импийчмънта срещу Тръмп заради подстрекаване към бунт. След гласуването в Камарата на представителите Байдън решително осъди придружаваното с насилие нападение срещу Капитолия, ускорило предприемането на импийчмънт, но също така каза, че като президент ще работи, за да направи така, че американците "да бъдат единни като нация", и призова Сената да "намери начин да изпълни конституционните си отговорности по импийчмънта, като същевременно работи по другите спешни задачи за страната".

Неговият подход за въздържане от намеса по въпроса е в съответствие с позицията му през цялата кампания и в периода на прехода във властта, въпреки че все по-засилващите се противоречия, предизвикани от Тръмп, обсебиха медийното внимание.

Байдън не бързаше да подкрепи първия импийчмънт срещу Тръмп през 2019 г., а изрази подкрепа за този ход едва няколко седмици, след като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси предприе официалните действия. Десетилетия преди това, когато Ричард Никсън беше отстранен от длъжност, Байдън предупреди своите колеги в Сената да си дадат сметка за важността на момента и да предоставят справедлив процес на Никсън.

Демократите казват, че искат Байдън да продължи със своя уравновесен подход и да се съсредоточи върху дневния си ред, а не върху импийчмънта, след като встъпи в длъжност.

"Избраният за президент Байдън има да върши голяма работа. Затова нека бъде оставен да върши работата си, а Сенатът да върши своята работа", каза демократката от Камарата на представителите Барбара Лий.

Когато обаче започнат процедурите, със сигурност ще бъде по-трудно за Байдън напълно да ги избягва, при положение че процесът доминира в новинарските емисии и отново поставя бившия му съперник в центъра на вниманието, въпреки че Байдън се опитва да остане съсредоточен върху пандемията от коронавирус.

А има изгледи, че те може още повече да изострят и без това напрегнатата обстановка на хълма на Капитолия, като политизират дневния ред на Байдън и направят по-трудно за него да получи подкрепа от републикански сенатори, които могат да бъдат спечелени.

"Най-ревностните привърженици на Тръмп ще имат възможност да атакуват демократите не заради техните програми и техните идеи, а като карикатура на злото, както ги представят", каза директорът на Центъра за президентска история към Южния методистки университет Джефри Енгъл. "Хората, които можеха да бъдат спечелени като избиратели за някои въпроси от законодателния дневен ред на Байдън, ще бъдат доста по-разколебани да приемат плановете на демократите, докато демократите са представяни като злодеи."

Байдън беше известен като човек, който може да прави сделки в Сената, и има отдавнашни отношения с много републикански сенатори след своята 36-годишна кариера там. Той също така поддържа връзка с ръководствата на двете партии по време на прехода във властта. Но както изтъква сенаторът от Вирджиния Марк Уорнър, има опасност импийчмънтът да отрови отношенията на Байдън с тези сенатори, които не го познават добре.

"Поне половината от републиканците в Сената никога не са работили с Джо Байдън", каза демократът Уорнър. "Неговата способност да се разбира с тези нови членове, ако първото им впечатление е движено от това, което в крайна сметка се реши по партийна линия, ще бъде затруднена."

Засега Байдън остава съсредоточен върху своя дневен ред.

В четвъртък, когато обяви своя помощен пакет за Covid-19, той подчерта, че се надява да работи със законодателите от двете партии, и изрази оптимизъм, че въпреки цената от 1,9 трилион долара, "сме готови да постигнем това".

"Знам, че това, което току-що описах, не е евтино, но ние просто не можем да си позволим да не направим това, което предлагам", каза Байдън.

А демократите на хълма на Капитолия също така бързат напред, отказвайки да приемат перспективата импийчмънтът да им попречи да следват своите законодателни цели.

"Сенатът ще трябва да покаже на света, че може да прави няколко неща едновременно", каза Сандърс.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят