Имунолог: Сегашната Covid статистика е объркваща

Затварянето вкъщи води до порочен кръг, смята доцент Андрей Чорбанов

Доц. д-р Андрей Чорбанов, сн. БГНЕС

Начинът, по който се прави статистиката за случаите с коровавирус, е объркваща, позволява тълкувания в различни посоки и дори дава възможности за манипулации. Това смята имунологът от Българската академия на науките доц. д-р Андрей Чорбанов, според когото правената на случаен принцип статистика би била по-обективна. Той каза в интервю за БНР още, че въпреки информациите за ръст на случаите на заразени в световен мащаб, няма главоломна тенденция за бясно увеличение, а леки синусоиди. Според специалиста расте съпротивата на хората срещу мерки, които се вземат без реална заплаха. Той е против повторното затваряне на хората по домовете.

Статистиката може да се разглежда по много начини. Различни групи от хора правят дивиденти от различните статистики, което може да звучи объркващо, заяви доц. Чорбанов.

По думите му все още не е ясно дали увеличаващите се напоследък положителни проби са взети на случаен принцип или са били изследвани всички контактни на други хора, които също са контактни. Това дава възможност за манипулиране на статистиката, подчерта Андрей Чорбанов. Ако се прави на случаен принцип, статистиката би била по-обективна, смята той.

Все още не наблюдаваме увеличаване на смъртността, тя се крепи в едни стойности, отбеляза имунологът, като определи това като положително. Ударната смъртност през пролетта в много държави е засегнала най-уязвимите групи, а сега боледуват доста по-здрави и доста по-млади хора и това е причината смъртността да не се увеличава, обясни доц. Чорбанов.

"Най-уязвимите хора починаха в доста събрано време пролетта", посочи той.

Броят на положителните се увеличава, но държавите вече са много по-организирани, а хората, които се занимават с вируса – много по-опитни, коментира имунологът днешната ситуация.

"Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници и хора, които могат да бъдат позитивни. Ще има, разбира се, голяма група хора, които никога няма да бъдат позитивни", каза още той.

Дори да имаме работеща и проверена ваксина, тя няма как да бъде произведена наведнъж за цялото население, за да покрие всички потенциални жертви на този вирус, отбеляза лекарът.

Според доц. Чорбанов администрацията най-накрая е успяла да проумее, че е "хубаво да се вслуша в гласа на хората, които само това работят и само от това разбират".

"Като че ли се убедиха, че факторът със заплахите не работи, факторът със стряскането на хората по-скоро прави една изключително силна поляризация, която може да доведе до много-много неблагоприятен ефект. Може би 10-15% от хората буквално навлязоха в параноя, къде оправдана, къде не", даде пример доц. Чорбанов

"От друга страна изключително се повишава съпротивата на обществата срещу въвеждането на мерки, без зад тях да стоят някакви реалности като заплаха. Хората сами виждат, че около тях няма масово болни, няма масово умиращи хора, няма масово падащи по улиците – нали си спомняте едни кадри в Ухан как падаха хора по улиците и здравните служби ги събираха. Това нещо не се случва в Европа и това е причината хората да реагират. Политиците в момента предпочитат в по-умерена форма да се опитват да въздействат върху поведението на хората", изтъкна Андрей Чорбанов.

Виждаме, че никъде няма главоломна тенденция с бясно увеличаване на случаите, навсякъде има леки синусоиди, изтъкна още имунологът.

Ясно е, че вирусът не се предава на открито, че се предава в колективни, които са страшно близо заедно, интимно заедно – например футболен отбор или едно семейство, коментиръ имунологът.

Според него затваряне на хората по домовете е абсурдна мярка, защото забавя, но не спира разпространението на заразата.

"Ако се затворим отново по домовете и мазетата отново, без да се срещаме с други хора, ние ще намалим бройките до разпространение само в най-близките хора от семействата. В момента, в който тези мерки спрат, а те няма как да продължат дълго, отново ще се върнем в същата ситуация. Това е един порочен кръг, в който ние постоянно влизаме и излизаме, разбирайки, че това няма да ни помогне", коментира имунологът.

Той припомни, че в световен мащаб все още има дебат дали хората умират "с" или "от" коронавируса, а у нас масово се записва "от". Понятието "болен" е доста по-различно от "позитивен", посочи доц. Чорбанов.

"Запазете повече нормалност, защото и след вирусната инфекция трябва да останем хора", призова специалистът.

Споделяне

Още от България