Инаугурацията на Обама по-бляскава от Холивуд

Инаугурацията на Обама по-бляскава от Холивуд

На 20 януари първият чернокож президент на САЩ Барака Обама ще встъпи официално в длъжност на тържествена церемония във Вашингтон, която се очертава да бъде медийното събитие на годината.

44-ят президент на Съединените щати по традиция ще положи клетва на Капитолийския хълм, като тази година се очаква церемонията да премине с блясъка, присъщ на Холивуд.

Около инаугурацията на Обама се проведоха и много балове, партита, концерти и изложби, които привлякоха много звезди от шоу-бизнеса. Кулминацията бе концертът във Вашингтон в неделя, в който участваха U2, Брус Спрингстийн, Бионсе, Шакира и други звезди.

Астрологична прогноза

Известният астролог от Миянма Сан Зарни Бо в навечерието на  инаугурацията на президента на САЩ Барак Обама му предсказа втори мандат, съобщи АФП. По думите на астролога, който прави ежедневните прогнози за местните радиостанции, звездните карти показват, че Обама, който е роден под знака на лидерската зодия лъв, притежава също и императорски знак.

Същевременно в предсказанието има и тревожни знаци – звездите казват, че срещу Обама през 2009, 2010 и 2013 година ще бъдат извършени покушения. Астрологът обаче увери, че всички опити за убийство ще бъдат неуспешни, тъй като рождената дата на избрания президент – 4 август, ще го защитава.

Сан Зарни Бо отбеляза, че за по-точно предсказание трябва да гледа на ръка на Обама.

Той добави, че бъдещият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън също я грози опасност, но не уточни каква.

На въпроса ще помогне ли Обама на народа на Мианма с оглед на американските санкиции срещу военната хунта, която ръководи страната, гадателят отговори, че “хората, родени в четвъртия ден на месеца са на страната на слабите”.

Обама спечели изборите за президент на САЩ на 4 ноември 2008 г.

 

Очаква се церемонията по встъпването в длъжност да бъде наблюдавана на живо от около 1 млн. души, като цената на билетите за нея достигнаха 10 000 долара, въпреки че търговията на черно бе инкриминирана. Стотици хиляди зрители се очаква да се струпат на Пенсилвания авеню, за да наблюдават тържествения парад от Белия дом до Капитолия хълм.

Телевизионните права за излъчването на церемонията вече са продадени за рекордни суми, като се очаква речта на Обама да се превърне в най-гледането обръщение, предавано по телевизиите някога.

По време на събитието ще бъдат взети безпрецедентни мерки за сигурност. Въпреки че няма сигнали за подготовката на възможни терористични актове, церемонията ще бъде охранявана от над 4000 полицаи и още 4000 служители на 96 други служби, включително Сикрет сървис, ФБР и други.

32 000 военнослужещи ще бъдат на пост или в готовност да реагират. След като положи клетва, Барак Обама ще посети 10 официални бала в негова чест.

Въпреки еуфорията от тържествата, Обама трябва веднага да се захване с нелека работа, най-вече свързана със стабилизирането на икономиката на страната. Той обаче ще бъде принуден да остави на заден план някои въпроси за сметка на енергетиката и ситуацията в Близкия Изток.

Съветници на Обама казаха, че той е планирал амбициозни задачи за първата си работна седмица след встъпването в длъжност. На следващия ден той ще се срещне с военните, за да се очертае промяната на мисията в Ирак. Ще бъде назначен поне един пратеник на президента за бързо справяне с кризата в Близкия изток и ще бъдат издадени разпореждания в различни области – от околната среда до задържане на заподозрени терористи, предаде СиЕнЕн.

Веднага след като Обама положи клетва във вторник, ванове ще откарат екипа му от Капитолия в Белия дом, за да започнат работа, са заявили представители от преходния екип на избрания президент. Някои от съветници ще останат за традиционния обяд на новия президент, но след това също ще отидат на работа, независимо от тържествата, предвидени за инагурацията.

Готовите за подпис документи няма да бъдат подписани още във вторник, за не разсеят вниманието от значимостта на историческото встъпване в длъжност на първия президент на САЩ, който е афроамериканец, заявява един от съветниците на Обама.

В сряда обаче Обама ще събере висшия си икономически екип и ще бъдат очертани стъпките за прокарване в Конгреса на пакета за стимулиране на икономиката, възлизащ на 825 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?