Индия пак обяви за продан задлъжнелия си авиопревозвач

Индия пак обяви за продан задлъжнелия си авиопревозвач

Индийското правителство обяви търг за придобиване на губещия авиопревозвач "Еър Индия" (Air India), който е изцяло държавна собственост, предаде ДПА.

Предишен опит да продаде мажоритарен дял в авиокомпанията през 2018 се увенча с неуспех.

Дълговете на авиопревозвача възлизат на над 8 милиарда долара плюс натрупани огромни загуби. Правителството притежава авиокомпанията и подразделението ѝ "Еър Индия експрес" (Air India Express).

В съобщение кабинетът посочи 17 март като крайна дата, до която потенциалните кандидати да изразят интереса си. Резултатите се очакват до 31 март.

Общият дълг на "Еър Индия" и "Еър Индия експрес", който ще поеме новият купувач, е 232 милиарда рупии (3.3 милиарда долара). Останалата част от дълга ще бъде поет от правителството.

Кабинетът на премиера Нарендра Моди изготви планове да продаде дялове в държавни компании, за да подкрепи държавните финанси и за да изпълни целта си за бюджетен дефицит за сегашната година.

Очаква се Индия да стане трети по-големи авиационен пазар до 2024 година след Китай и САЩ благодарение на икономическия си растеж и засиления туризъм и пътувания в страната.

Споделяне

Още от Бизнес