Индийският лекар, заподозрян за колите бомби във Великобритания, е невинен

Индийският лекар, заподозрян за колите бомби във Великобритания, е невинен

Австралийските власти снеха обвиненията срещу 27-годишния индийски лекар, който беше заподозрян в непреднамерена помощ на екстремистите, които се опитаха да взривят коли бомби в Лондон и Глазгоу, съобщи в петък ББС.

Мохамед Ханиф беше обвинен, че е дал SIM-карта за мобилен телефон на своите роднини Сабила и Кафила Ахмед, които бяха арестувани във Великобритания по обвинение в организиране на терористични атаки.

Лекарят беше арестуван на 2 юли при опит да излети за Индия от Австралия, където е живял и работил. По-късно съдът реши да освободи Ханиф под гаранция, но австралийските власти анулираха визата му и той беше настанен в емиграционен затвор. Сега го заплашва депортиране в родината.

Делото на Ханиф предизвика протести от правозащитни групи, които настояваха, че властите са се отнесли с него прекалено жестоко.

В хода на съдебните слушания в петък углавните обвинения срещу Ханиф бяха снети. “Според мен, в този случай е направена грешка”, каза пред журналисти генералният прокурор на Австралия Деймиън Бъг.

Ханиф е дошъл в Австралия през септември миналата година и си е намерил работа в една от местните болници. Преди това той е работил във Великобритания.

В момента във Великобритания се води разследване във връзка с подготовката на взривовете на два автомобила, натъпкани с туби бензин, газови балони и пирони, които бяха открити в Лондон на 29 юни тази година.

На следващия ден горяща кола се вряза в терминала на международното летище в Глазгоу. Двамата мъже, които са били в машината, бяха арестувани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?