Лондон разкри серия планирани атентати

Лондон разкри серия планирани атентати

Антитерористичните служби на лондонската полиция бяха изправени на крак, след като за по-малко от 24 часа в центъра на Лондон бяха открити поне три взривни устройства, съобщиха световните агенции в петък.

През нощта срещу петък на улица “Хаймаркет” близо до площад “Пикадили” бе намерен изоставен сребрист мерцедес. В него полицията откри и обезвреди заложен взрив.

Часове по-късно бе затворена улица “Парк Лейн” до Хайд парк , заради открит подозрителен автобус. А привечер бе затворена и известната улица “Флийт стрийт”.

Полицията подозира връзка

Мерцедесът бомба е открит към два часа през нощта срещу петък. Минувачи забелязали колата, която блъснала кофи за боклук, преди да спре, и шофьорът, който избягал.

Шефът на антитерористичното звено в Скотланд Ярд Питър Кларк обясни, че от колата се е носил гъст дим. Пристигналите на мястото полицейски служители веднага отцепили района и евакуирали посетителите на близкото нощно заведение.

Според официална информация обезвреденото от полицията взривно устройство е можело да избухне, въпреки че не се съобщава нищо за мощността му.

В автомобила са били открити също туби с бензин и газови бутилки. Около тях са били заредени огромно количество пирони и гайки за повишаване на поразяващата мощ на взрива.

ББС коментира, че бомбата е била поставена на много оживено място, откъдето по това време на денонощието тръгват автобуси.  

Второто подозрително превозно средство бе открито през деня в петък на улица “Парк Лейн”, което принуди полицията да отцепи и този централен лондонски район. Машината е била изследвана за взрив с робот.

До късно вечерта сведенията за предполагаемата трета кола-бомба на улица “Флийт стрийт” бяха противоречиви. Два различни източници, близки до полицията заявиха, че това е или поредната кола бомба или изоставена на улицата чанта.

Специалисти от Скотланд Ярд предполагат връзка между трите случая и че първия от тях можем е бил несъстоял се акт на терорист – камикадзе.

Още след първият случай в Лондон се проведе заседание на правителствената комисия по извънредните работи “Кобра”.

На срещата за първи път председателстваше новият министър на вътрешните работи Джеки Смит, която беше назначена в четвъртък на тази длъжност.

“Сега се намираме пред най-сериозната и незатихваща заплаха за нашата сигурност от страна на международния тероризъм”, заяви Смит след края на заседанието.

По-рано полицията заяви, че ако намерената и обезвредена вече бомба беше избухнала, жертвите щяха да са стотици.

Британските правоохранителни органи взеха извънредни мерки за сигурност след като на 7 юли 2005 година терористи-смъртници извършиха серия от взривове в лондонското метро и градски автобус. Тогава загинаха 52 души и над 700 бяха ранени.

От Държавния департамент на САЩ поздравиха британските служби за бързата и професионална реакция. Оттам заявиха, че на този етап САЩ не възнамеряват да повишат степента за сигурност на страната си.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?