Лондон разкри серия планирани атентати

Лондон разкри серия планирани атентати

Антитерористичните служби на лондонската полиция бяха изправени на крак, след като за по-малко от 24 часа в центъра на Лондон бяха открити поне три взривни устройства, съобщиха световните агенции в петък.

През нощта срещу петък на улица “Хаймаркет” близо до площад “Пикадили” бе намерен изоставен сребрист мерцедес. В него полицията откри и обезвреди заложен взрив.

Часове по-късно бе затворена улица “Парк Лейн” до Хайд парк , заради открит подозрителен автобус. А привечер бе затворена и известната улица “Флийт стрийт”.

Полицията подозира връзка

Мерцедесът бомба е открит към два часа през нощта срещу петък. Минувачи забелязали колата, която блъснала кофи за боклук, преди да спре, и шофьорът, който избягал.

Шефът на антитерористичното звено в Скотланд Ярд Питър Кларк обясни, че от колата се е носил гъст дим. Пристигналите на мястото полицейски служители веднага отцепили района и евакуирали посетителите на близкото нощно заведение.

Според официална информация обезвреденото от полицията взривно устройство е можело да избухне, въпреки че не се съобщава нищо за мощността му.

В автомобила са били открити също туби с бензин и газови бутилки. Около тях са били заредени огромно количество пирони и гайки за повишаване на поразяващата мощ на взрива.

ББС коментира, че бомбата е била поставена на много оживено място, откъдето по това време на денонощието тръгват автобуси.  

Второто подозрително превозно средство бе открито през деня в петък на улица “Парк Лейн”, което принуди полицията да отцепи и този централен лондонски район. Машината е била изследвана за взрив с робот.

До късно вечерта сведенията за предполагаемата трета кола-бомба на улица “Флийт стрийт” бяха противоречиви. Два различни източници, близки до полицията заявиха, че това е или поредната кола бомба или изоставена на улицата чанта.

Специалисти от Скотланд Ярд предполагат връзка между трите случая и че първия от тях можем е бил несъстоял се акт на терорист – камикадзе.

Още след първият случай в Лондон се проведе заседание на правителствената комисия по извънредните работи “Кобра”.

На срещата за първи път председателстваше новият министър на вътрешните работи Джеки Смит, която беше назначена в четвъртък на тази длъжност.

“Сега се намираме пред най-сериозната и незатихваща заплаха за нашата сигурност от страна на международния тероризъм”, заяви Смит след края на заседанието.

По-рано полицията заяви, че ако намерената и обезвредена вече бомба беше избухнала, жертвите щяха да са стотици.

Британските правоохранителни органи взеха извънредни мерки за сигурност след като на 7 юли 2005 година терористи-смъртници извършиха серия от взривове в лондонското метро и градски автобус. Тогава загинаха 52 души и над 700 бяха ранени.

От Държавния департамент на САЩ поздравиха британските служби за бързата и професионална реакция. Оттам заявиха, че на този етап САЩ не възнамеряват да повишат степента за сигурност на страната си.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят