Инфлация от 8 % в България е проблем, твърдят от МВФ

Инфлация от 8 % в България е проблем, твърдят от МВФ

Инфлация от 8 процента до края на годината очакват експертите от Международния валутен фонд (МВФ) у нас, предаде в петък БНР. Основната причина за поскъпването на живота в България, според международните експерти е повишаването на цените на основните храни, заради сушата.  

Няма съмнение, че инфлация на такова ниво представлява проблем, коментира представителят на фонда за България Хуан-Хосе Фернандес-Ансола. Според него, решението на правителството за допълнително увеличение на пенсиите през тази година няма да улесни фискалната политика за 2008 г.
Най-важно в момента е да се задържи нивото на заплатите, да се избегнат индексации, догонващи инфлацията, коментира Хуан-Хосе Фернандес-Ансола . Той уточни, че очаква през следващата година инфлацията в страната ни да започне да намалява.

На редовната мисия на фонда у нас, която ще се проведе през първите две седмици на октомври, с представителите на правителството ще бъдат обсъдени всички сериозни проблеми като значителния скок на инфлацията, разширяващият се дефицит по текущата сметка и бумът на кредитите.

Споделяне

Още от Бизнес