Информаторът на Уикилийкс опита да се самоубие в затвора

Информаторът на Уикилийкс опита да се самоубие в затвора

Бившият американски войник Брадли Манинг, който през 2013 г. бе признат за виновен за най-голямото изтичане на секретни документи в историята на САЩ, е опитал да се самоубие в затвора и е бил прехвърлен за лечение в болницата в Канзас, съобщи в четвъртък Си Ен Ен.

Той бе информаторът на Уикилийкс, благодарение на който цялата кореспонденция на американската администрация стана публична.

Манинг бе осъден на 35 години затвор от военният съд във Форт Мийд по обвинение в шпионаж, кражба и измама. Той можеше да получи дори 90-годишна присъда, а прокуратурата настояваше да излежи 60 години.

Уволненият от американската армия без почетисти Манинг предаде на Уикилийкс над 700 000 дипломатически грами, военни дневници и видеоматериали, докато служел като анализатор на разузнавателна информация за американската армия в Ирак през 2010 г.

Малко, след като влезе в затвора през август 2013 г., той поиска да смени пола си чрез хормонална терапия. През април 2014 г. американският съд удовлетвори молбата му да се преименува от Брадли Едуард Манинг на Челси Елизабет Манинг. Той бе диагностициран с "полова дисфория" ("смущения в половата идентичност").

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?