Институтът за паметниците на културата крие документи за Тютюневия град в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Националният институт за паметниците на културата (НИНКН) отказва достъп до документи, свързани с тютюневия склад на ул. "Г. М. Димитров" и със съдбата на Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи на пресконференция в четвъртък арх. Петкана Бакалова, която е кандидат-депутат от "Движение Да, България!" в Пловдив.

Преди ден лидерът на формацията Христо Иванов и арх. Бакалова разказаха пред журналисти за опасността да бъде разрушен складът, който беше един от опожарените през август 2016 г.

Бакалова е поискала от НИНКН още документи по случая и платила такса за това. Първоначално служителите на НИНКН подготвили заверени копия, но после отказали да ѝ ги дадат и ѝ върнали парите.

В четвъртък сутринта двама адвокати отшили на място в НИНКН за да прегледат документите, а не преписите, но това им се отказва, каза Бакалова. По думите ѝ и в двата случая не е даден писмен отказ, което възпрепятства обжалването.

От документите, с които арх. Бакалова разполага, е видно, че сега разгърнатата застроена площ на склада е 4300 кв. м, а плановете на собствениците са новата сграда да е осем-етажна с разгърната застроена площ от 11 300 кв. м.

Това, което спира събарянето на останалите складове в Тютюневия град е, че все още не е приет подробният устройствен план, който залага на премахването и на останалите три склада.

"Има целенасочена политика за унищожаване на Тютюневите складове на Пловдив. Складовете "горят" от 10 години с документи", коментира арх. Бакалова.

Иванов и Бакалова поискаха оставката на директора на НИНКН арх. Даниела Джуркова. Те настояват и за обяснение от зам.-министъра от екипа на Вежди Рашидов - Боил Банов, който запази поста си и в служебния кабинет.

"Не твърдим, че Вежди Рашидов е подписвал нещо, твърдим, че Вежди Рашидов е част от модела на безхаберие – преди избори е време гражданите да помислят дали да накажат това", се казва в позицията на "Да, България!".

В сряда Христо Иванов е поискал среща с пловдивския кмет Иван Тотев, но се оказа, че той е в отпуск. Това обаче не му попречи да коментира, че Христо Иванов не е от Пловдив. "Когато става дума за паметта на Пловдив, всички сме пловдивчани", отговори Иванов и призова да се спрат игрите с българската нация и памет.

Никой не поема политическа отговорност за плановете за склада, нито за това, че правителството на ГЕРБ последователно саботира Пловдив като Европейска столица на културата 2019, каза още Христо Иванов.

"Корупция означава развала, разруха и няма по-добро място от тук, за да видим как тя едновременно разрушава държавата, разрушава обществото, разрушава паметта на това общество за себе си. Виждаме превръщането на паметта в пари", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?