Проектът за Тютюневия град в Пловдив ще бъде представен през февруари

Проектът за Тютюневия град в Пловдив ще бъде представен през февруари

Проектът за Тютюневия град на Пловдив ще бъде представен за обществено обсъждане през февруари, съобщи кметът Иван Тотев пред "Фокус".

Тютюневият град включва старите тютюневи складове в центъра на Пловдив, които са паметници на културата. Сградите са частна собственост, а бъдещето им доста време е неясно. Преди две години един от складовете беше почти напълно разрушен от собствениците си. По-късно четири други склада изгоряха почти напълно, а за пожара беше обвинен бездомник.

Община Пловдив твърдеше, че Тютюневият град ще бъде "сред емблемите на Пловдив", а в предизборната си кампания Тотев обеща складовете да бъдат превърнати в арт зона, която ще е важна част от програмата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". До днес обаче складовете се рушат, а голяма част от центъра на Пловдив е затворена, за да се предотвратят инциденти при евентуално рухване на полусъборените сгради.

"От Националния институт за паметниците на културата държат да запазим изцяло духа на квартала", каза в понеделник кметът на Пловдив. Въпреки това той допусна, че може да има намеси в сградите паметници на културата – ако бъде разрешено да се увеличат прозорците по височина с цел по-добра осветеност.

"Общината ще направи всичко възможно за това къщите, които в момента са в зоната и не са паметници на културата, да не могат да бъдат продадени и на тяхно място да изникнат кооперации", обяви кметът. Тотев добави, че се забранява надстрояването на съществуващи къщи от комплекса, независимо че не са паметници на културата.

По думите му вече осем месеца общината и Министерството на културата работели със собствениците на сгради в Тютюневия град за осъществяването на общи намерения и до 15-20 януари правила. "Оптимист съм, че през февруари ще приемем правилата, които ще отпушат инвестиционния процес и 2018 г. ще можем да видим вече работа в зоната", каза Иван Тотев.

В момента община Пловдив работи по приемането на проект на устройствения план за цялата централна градска част с норми за рекламни елементи, за фасадни елементи, за цялостен ансамбъл на пешеходните зони и страничните квартали като "Капана".

Очаква се да започне и реконструкция на централния площад.

Споделяне

Още по темата

Още от България