Интересът към студентски кредити нараснал с 20% за две години

Интересът към студентските кредити расти. Запитванията за подобен тип финансиране са между 10% и 20% повече за последните две години, показват данните на "Сосиете Женерал Експресбанк".

 

Атрактивни за студентите са не само вариантите за държавно гарантирано финансиране, но и нецелевите студентски кредити, които дават възможност за свобода при изразходването на средствата и съобразяване с текущите нужди на студентския живот.

 

Средната сума, която студентите теглят, е около 4000 лв. Младежите използват финансирането за бригади в чужбина, курсове и друго специализирано обучение, както и за текущи нужди като техника, наем на жилище и други битови разходи.

 

Логично най-много запитвания за кредити са отчетени в градовете с най-голямо студентско присъствие - София, Пловдив, Варна, Благоевград.

 

"Имайки предвид, че това е първият допир на студентите с банково кредитиране, те се интересуват от всичко около обслужването и отпускането на студентския кредит - такси, погасителен план, начини на погасяване, възможности за частично и пълно предсрочно погасяване", коментира Веселин Бояджиев, мениджър пазар младежи в "Сосиете Женерал Експресбанк".

 

В момента банката предлага кредит за студенти с годишна лихва от 8% в евро, като промоционалната оферта е валидна до 6 декември 2013 г. Студентите имат възможност да се възползват и от гратисен период по главницата до 4 години, което би ги облекчило финансово в годините на тяхното следване, посочи Бояджиев.

 

Специалистите от банката съветват студентите да определят ясно нуждите си от финансиране като съобразят размера на кредита и възможностите за погасяване.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?