Интернет-изданието "Хъфингтън пост" взе първия си "Пулицър"

Престижната журналистическа награда печелят и "Ню Йорк таймс", Асошиейтеид прес и "Сиатъл таймс"

Журналисти от "Хъфингтън пост" се радват при обявяването на наградата "Пулицър" за тяхното издание. Снимка от фейсбук-профила на Адриана Хъфингтън, основател на сайта

Своя първи "Пулицър" в номинацията за най-добър национален репортаж получи интернет вестникът "Хъфингтън пост" за поредицата статии за проблемите, с които се сблъскват американските ветерани, ранени в Ирак и Афганистан, съобщиха осведомителните агенции във вторник.

Вестник "Ню Йорк таймс" спечели престижната награда в категорията "международна информация" за репортажите на Джефри Джентълмен за конфликтите и глада в Източна Африка. "Ню Йорк таймс" беше отличен и с "Пулицър" в категорията "разяснителни репортажи", а един от най-старите в САЩ всекидневници - "Филаделфия инкуайърър" - спечели наградата за "журналистика в служба на обществото" за разследването на насилието в градските училища.

"Пулицър" за разследваща журналистика беше присъден на четирима журналисти от агенция Асошиейтед прес и на в. "Сиатъл таймс". Асошиейтед прес беше отличена за собственото ѝ разследване на незаконно шпиониране на мюсюлманските общности в Ню Йорк от местната полиция с помощта на служител на ЦРУ, в рамките на борбата срещу тероризма. В резултат на разобличителните агенционни материали американският Конгрес поиска федерално разследване.

Същата награда спечели и в. "Сиатъл таймс" за серията репортажи за случайно предозиране на метадон сред пациенти с хронични заболявания.

За първи път от десетки години комитетът за отличията, базиран в Колумбийския университет в Ню Йорк, не даде "Пулицър" за най-добър романист. Комитетът обяви, че трима писатели са били номинирани, но не каза защо не е присъдена награда.

"Пулицър" е най-престижната американска награда за журналистика. Носи името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър - издател, редактор и журналист. Медийният магнат, който умира през 1911 г., основава в завещанието си специален фонд, на който оставя 2 милиона долара. Наградата се присъжда от 1917 г. на един или няколко души или на една публикация в 14 категории в областта на журналистиката. Седем награди "Пулицър" се раздават също в областта на литературата, театъра и музиката.

Всеки "Пулицър" е придружаван от чек за 10 хиляди долара. Само наградата в категорията "журналистика в служба на обществото" не е допълнена от паричен стимул.

Тържествената церемония по връчването на наградите по традиция се провежда в Колумбийския университет през първия понеделник на месец май - тази година той се пада на 7 май.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?