Ирак символично отбелязва "независимостта си"

Иракският премиер Нури Малики обяви във вторник страната за "независима", след като САЩ официално обявиха края на бойните си операции, съобщават световните информационни агенции. Министър-председателят заяви, че сега иракските сили трябва сами да се справят с външните и вътрешните заплахи, пред които Ирак ще бъде изправен.

Американският вицепрезидент Джо Байдън е на необявена предварително визита в близкоизточната държава, а президентът Барак Обама ще направи телевизионно обръщение към американския народ за Ирак.

"Ирак е напълно суверенна и независима държава", заяви Малики в своето обръщение към иракския народ като подчерта, че иракските сили за сигурност са напълно способни и квалифицирани да посрещнат своите отговорности.

Насилието в страната е по-ниско от своя пик през 2006 и 2007 година, когато конфликтът между трите основни религиозни секти бе в разгара си. Въпреки това атаките срещу полицейските патрули в Багдад са почти всекидневни, като през първите 3 седмици на август са загинали 85 души.

В интервю пред телевизия NBC във вторник Обама заяви, че "все по-ниските нива на насилие в Ирак са доказателство, че иракските сили за сигурност функционират добре и може би дори по-добре", ако операциите им са провеждани с американско участие.

Докато много иракчани посрещат позитивно оттеглянето на американските войници, други все още смятат, че това е станало твърде прибързано, защото държавата все още не може да се погрижи сама за своята сигурност.

Около 50 000 американски войници все още са в Ирак с цел обучение на иракската войска. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че оттеглянето на бойните бригади на американската армия бележи нова глава в историята на Ирак, която трябва да бъде написана от самите иракчани.

Споделяне

Още от Свят