Иракска провинция твърди, че си е осигурила военна подкрепа от САЩ срещу джихадистите

Губернаторът на иракската сунитска провинция Анбар каза, че е помолил и си е осигурил американска подкрепа в битката срещу джихадистите от "Ислямска държава", защото противниците на групировката може би нямат волята да водят дълга борба, предаде Ройтерс.

Ахмед Халаф ал Дулайми каза, че искането му, отправено на срещи с американски дипломати и с високопоставен военен офицер, е включвало въздушна подкрепа срещу екстремистите, които успяха да завладеят големи части от Анбар и от Северен Ирак. Той добави, че американците обещали да помогнат.

"Нашата първа цел е въздушна подкрепа. Техните технологични възможности предлагат получаване на значителна по обем разузнавателна информация и наблюдение на пустинята, плюс още много други неща, от които се нуждаем", казал Дулайми в телефонно интервю за Ройтерс.

"Не сме се разбрали за дата, но това ще стане много скоро и ще има американско присъствие в западния район", уточни губернаторът.

Засега няма официален американски коментар на твърденията му.

Ройтерс отбелязва, че всяка американска намеса в Анбар е много деликатен въпрос. В региона имаше дълбоки антиамерикански настроения по време на американската окупация и почти всеки местен жител беше готов да грабне оръжие и да се бие с американските войници.

Споделяне

Още от Свят