Иракски учен призна, че страната произвеждала биологични оръжия

Иракчанката доктор Рихаб Таба, играла някога ключова роля в иракската програма за биологични оръжия, заяви, че нейната страна имала право да произвежда такива оръжия през 80-те и 90-те години, за да се защити, предаде Ройтерс. Тя заяви това в интервю за Би Би Си, което ще бъде излъчено тази вечер.

От 1995 г. досега Ирак е бил заплашван от различни врагове. Освен това ние се намираме в зона с регионален конфликт. Смятам, че е наше право да имаме възможност да се защитим, изтъкна Таба, която твърди, че вече не се занимава със създаването на биологични оръжия.

Според нея Багдад никога не е възнамерявал да използва бактериологичните агенти, произведени в началото на 90-те години. Ние произведохме биологични агенти като антракс и ботулинов токсин, но никога сме имали намерение да ги използваме. Никога не сме искали да нараним и да навредим на някого, изтъкна тя.

По думите на Таба иракската декларация за оръжията е много прозрачна и подробна. Тя обвини инспекторите, според които в документа има съществени пропуски, в злонамерено отношение към Ирак, тъй като били под влиянието на различни държави и правителства.

Таба отказа да се срещне насаме с ръководителя на оръжейните инспектори Ханс Бликс. Не им се доверявам след предишните инспекции. Смятам, че ще бъде по-добре за мен и за всички да има свидетели, тъй като според мен това е наше право, подчерта тя.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?