Иракските власти обявиха полицейски час в Багдад

Иракските власти обявиха полицейски час в Багдад

Иракските власти обявиха полицейски час в Багдад на фона на продължаващите антиправителствени протести, предаде Асошиейтед прес. Полицейският час ще трае от полунощ до шест часа сутринта.

Петима демонстранти бяха убити днес в Багдад, обяви иракската правителствена комисия по правата на човека, цитирана от Франс прес в понеделник.

С това общият брой на убитите демонстранти от възобновяването на антиправителствените демонстрации в четвъртък достигна 82-ма души. Преди това от началото на протестите на 1 октомври бяха убити над 200 души, а броят на ранените надхвърля 8000.

Иракският шиитски лидер Муктада Садр призова днес премиера Адел Абдул Махди да свика предсрочни парламентарни избори под надзора на ООН, в които да не участват съществуващи политически партии, предаде Ройтерс.

Блокът на Садр, който спечели първото място на изборите миналата година и помогна за идването на власт на неустойчивото коалиционно правителство на Абдул Махди, заяви в събота, че преминава в опозиция, докато бъдат изпълнени исканията на демонстрантите.

Междувременно хиляди иракски студенти и ученици се включиха в антиправителствените протести и обявиха стачка в столицата Багдад и градове в южната част на страната.

Според местни медии в демонстрациите срещу високата младежка безработица, лошите условия на живот и корупцията сред управляващите са се включили студенти и ученици в Багдад, Басра, Наджаф, Амара, Диуания, Кут и Насирия.

Синдикатът на учителите в Ирак обяви обща стачка в солидарност с учащите.

60 процента от жителите на страната са младежи.

Споделяне

Още от Свят