Иран е предоставил ракетна технология на Хамас

Ислямисткото палестинско движение Хамас има възможност да обстрелва с ракети Израел, тъй като Техеран му е предоставил оръжейна технология, заяви високопоставен ирански представител, цитиран от Асошиейтед прес. Това потвърждава предишни изявления на представители на могъщия Корпус на гвардейците на революцията, че иранските ракети "Фаджр - 5" са част от арсенала на Хамас в Газа и се произвеждат на място, след като Иран е предоставил технологията.

В интервю по арабския канал на държавната иранска телевизия "Алам" бившият главнокомандващ на революционните гвардейци и сегашен високопоставен държавен служител Мохсен Резаи заяви, че Техеран трябва да снабдява палестинците с отбранителна и военна технология, така че те да могат да произвеждат оръжия въпреки блокадата и да се защитават от Израел.

Подобни искания Резаи е изпратил в писмо до иранския президент Хасан Рохани. В писмото се настоява на Хамас да бъдат предоставени системи за въздушна отбрана и се предлага палестинците да изкопаят подземни убежища, където цивилното население да се укрива по време на израелските атаки. Резаи напомни в интервюто, че САЩ ще отпуснат 300 милиона долара за укрепване на израелската противоракетна система "Железен купол".

Той препоръча Хамас да пленява израелски войници, които да използва като разменна монета в борбата си с Израел.

Иран не признава Израел и традиционно подкрепя въоръжените антиизраелски групи като палестинското движение Хамас и ливанската групировка Хизбула.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?