Иран непокорства срещу новите санкции на САЩ

Иран непокорства срещу новите санкции на САЩ

Техеран отговори предизвикателно на новите санкции, наложени от САЩ на Ислямската революционна гвардия и три държавни банки, предаде ББС в петък

Министерството на външните работи на Иран заяви, че санкциите са обречени на провал.

По думите на американския държавен секретар Кондолиза Райс мерките имат за цел да “противостоят на заплашителното поведение на иранците”.

Китай и Русия обаче са критично настроени срещу санкциите. Руският президент Владимир Путин сравни поведението на САЩ с това на “луд народ притежаващ бръснарски ножчета”.

По-рано помощник-държавният секретар на Щатите Никълъс Бърнс разкритикува Русия за това, че продава оръжия на Иран и Китай, заради инвестициите ѝ в страната.

“Обречени на провал”

Иранското външно министерство заклейми санкциите.

Говорителят Мохамад Али Хюсейни заяви, че “враждебните американски политики срещу достойния ирански народ и законните институции на държавата са в разрез с международните закони, без стойност и, както преди, са обречени на провал”.

Ръководителят на Революционната гвардия Мохамад Али Джаафари от своя страна допълни, че гвардията е готова да защити идеалите на революцията повече от всякога.

Наблюдатели твърдят, че ситуацията може да се окаже пагубна за Иран, тъй като се предполага, че Революционната гвардия контролира една трета от икономиката (автомобилостроене, вестници и добив на петрол и природен газ) на страната и е възможно чуждестранните компании да се оттеглят от сделки с нея.

Коментарът на Путин по санкциите беше направен в навечерието на срещата на високо равнище между Европейския съюз и Русия в Марфа, близо до Лисабон.

Дипломатически източници казват, че зад цветущия език на президента стои истинско руско раздразнение и убеждението, че новите санкции са неправилното решение, което ще втвърди позициите на Иран за отказ от ядрените му планове.

В същото време не трябва да се забравя, че Русия помага на Иран да конструира ядрен реактор.

В петък китайският външен министър заяви, че Пекин е бил “против строги санкции в международните отношения”, защото според него, те “само могат да направят ситуацията по-сложна”.

Военен удар

Кондолиза Райс се опита да предотврати разрив с Русия, като заяви, че никой не иска ядрено въоръжен Иран. “Все пак Москва е много по-близо до Иран от Америка”, посочи тя.

Тя категорично защити санкциите с думите: “Международната общност не може  просто да стои и да наблюдава с безразличие...Ядрено оръжие в ръцете на иранския режим ще дестабилизира силно един от най-опасните региони в света”.

Помощник-секретарят Никълъс Бърнс изрази надежда, че въпреки различията между Русия и Китай, САЩ още се надяват Съветът за сигурност на ООН да одобри трета резолюция, въвеждаща нови санкции през ноември.

Щатите нееднократно сочеха Иран като дестабилизиращ за Ирак и Афганистан фактор и основните им подозрения падаха върху Революционната гвардия, която според тях снабдява с оръжие и тренира бунтовници. Вашингтон обяви гвардията за отговорна за "разпространяване на оръжия за масово поразяване", с което намеква за балистичните ракети, които те разработват, докато елитните сили "Ал Кудс" бяха определени като "спонсори на тероризма".

Въпреки това американският държавен секретар продължава да изразява надежда, че може да се намери мирен изход от кризата.

Вицепрезидентът Дик Чейни обаче силно вярва в натиска за военен удар срещу Иран още преди края на администрацията на Буш и ако тези санкции не дадат ефект, има вероятност Кондолиза Райс да се поддаде на неговата стратегия.

Споделяне

Още от Свят