Иран няма да воюва със САЩ в Близкия изток, обяви президентът Рохани

Според Макрон стратегията на Запада не може да е само със санкции

Иран няма да воюва със САЩ в Близкия изток, обяви президентът Рохани

Иран няма намерение да воюва със САЩ в Близкия изток, където Техеран от десетилетия е замесен във войни на протежета с американския съюзник Саудитска Арабия, обяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в централата на ООН той изтъкна, че страната му ще остане в многостранното ядрено споразумение от 2015 г., от което САЩ излязоха през май. 

"Докато това споразумение отговаря на нашите интереси, ние ще останем в него... Оставащите страни участнички в споразумението предприемат много добри стъпки, но Иран очаква повече", посочи Рохани, като добави, че очакваните през ноември американски санкции срещу Иран са незаконни и "не представляват нищо ново".  

Рохани каза също, че според него САЩ в крайна сметка ще се върнат като страна по споразумението, предаде Франс прес. Той допълни, че дебатите тази седмица в ООН са показали ясно изолацията на Вашингтон по въпроса.

"Един ден, рано или късно, САЩ ще се върнат. Нещата не могат да продължават по този начин", прогнозира иранският държавен глава.

Междувременно външнополитическата представителка на ЕС Федерика Могерини, която също е в Ню Йорк, коментира, че т.нар. "механизъм със специално предназначение", който се обсъжда в момента с цел улесняване на търговията с Иран при заобикаляне на американските санкции, ще може да влезе в действие "преди ноември". 

Според европейски дипломати, цитирани от Ройтерс, този механизъм има за цел да създаде бартерна система, подобна на онази, използвана от Съветския съюз по време на Студената война. Чрез нея ирански петрол ще се разменя срещу европейски стоки, без да се използват парични разплащания.

"Съгласен съм с целите, определени от президента на САЩ (Доналд Тръмп), макар че имаме различия за ядреното споразумение, но мисля, че е необходимо да изградим заедно една дългосрочна стратегия, която не може да се свежда само до санкции и възпиране", коментира в сряда президентът на Франция Еманюел Макрон на заседанието на Съвета за сигурност по въпроса за неразпространението на ядреното оръжие.

По-рано в речта си пред Общото събрание на ООН Тръмп заплаши с "последствие" онези, които не се съобразяват с американските санкции срещу Иран, очевидно визирайки европейските усилия да бъде спасено споразумението от 2015 г., според което Иран трябва да прекрати ядрената си програма в замяна на разхлабване на санкциите. Макрон все пак предупреди, че е опасно да бъдат снабдявани с ракети свързани с Иран групировки, като ливанската "Хизбула" и йеменските шиитски бунтовници хуси, защото това води до дестабилизация на региона, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?