Иран обеща да сътрудничи на МААЕ за ядрената си програма

Техеран да продължи да сътрудничи на инспекторите от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), обеща главният преговарящ на Иран по ядрената програма Али Лариджани, предаде АФП в петък. Агенцията се позова на дипломатически източник във Виена.

Лариджани поел този ангажимент на среща с генералния директор на агенцията Мохамед ел Барадей вчера в австрийската столица, посочи иранският посланик в МААЕ Али Асгар Солтание. Главният ирански преговарящ уверил Барадей, че инспекторите на агенцията ще могат да продължат работата си в рамките на предпазните клаузи на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.

Миналата седмица в Атина Али Лариджани изтъкна, че Техеран "няма никаква причина" да се отказва от Договора за неразпространение на ядрено оръжие, противно на онова, което прозира от думите на консервативния президент Махмуд Ахмадинеджад, отбелязва Франс прес.

В Иран в петък пристигна нов четиричленен екип експерти на МААЕ, които ще инспектират ядрени обекти в страната, съобщи ДПА. Те ще извършат проверки, свързани с обогатяването на уран в завода в Исфахан.

Споделяне

Още от Свят