Иран отхвърли искането на МААЕ да замрази обогатяването на уран

Иран отхвърли искането на Международната агенция за атомна енергия на ООН да замрази незабавно всичките си дейности, свързани с обогатяването на уран, предадоха световните агенции, като цитират секретаря на Висшия съвет за национална сигурност Хасан Рохани.

Иран не поема никакво задължение за спиране на обогатяването на уран. Нито една международна институция не може да ни принуди да направим това, каза Рохани на пресконференция в неделя.

Пред журналисти Рохани заяви, че ядреният въпрос се превръща във война и предупреди, че ако въпросът за Иран бъде прехвърлен в Съвета за сигурност за санкции, както настояват САЩ, Техеран може да спре проверките, извършвани от международни ядрени инспектори, и да обмисли дали да не се оттегли изобщо от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Допълнителният протокол към Договора за неразпространение на ядреното оръжие позволява извършването на внезапни проверки.

МААЕ даде на иранското правителство срок до ноември да отговори на всички висящи въпроси относно ядрената си програма.

Иран настоява, че ядрената му програма е изцяло мирна.

По-рано висш американски представител заяви, че Иран вече е напълно изолиран в стремежа си да се сдобие с ядрени оръжия и това ще бъде отразено в резолюция, подготвяна от МААЕ. Помощник-държавният секретар на САЩ Джон Болтън посочи, че Вашингтон ще подкрепи резолюцията.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?