Иран планира още десет ядрени завода

Иран планира още десет ядрени завода

Иран планира да построи още 10 завода за обогатяване на уран, а председателят на парламента Али Лариджани предупреди в неделя, че Техеран може да ограничи сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)/, предадоха световните агенции. Президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад пък заяви, че целта на държавата да произвежда по 250-300 хил. т. ядрено гориво годишно

Правителството на ислямската република е наредило незабавно да започне строежа на нови пет завода за обогатяване на уран и в следващите два месеца да пусне в експлоатация други пет, предаде Франс прес.

"Иран ще намали нивото на сътрудничеството си с МААЕ, ако Западът продължава да упражнява натиск върху нас заради ядрената ни програма", заяви Лариджани, който е бивш преговарящ по ядрената програма на страната. Той припомни, че парламентът на Иран има правото да принуди правителството да промени условията на сътрудничество на Ислямската република с МААЕ. Лариджани дори прикани правителството само да предложи план за намаляване на сътрудничеството на Техеран с МААЕ, допълва Ройтерс.

"Ако не престанете с тази смешна политика на моркова и тоягата, ние в отговор ще възприемем нова политика и ще вземем решение сериозно да намалим сътрудничеството ни с МААЕ", каза Лариджани.

Предупреждението идва два дни, след като МААЕ прие резолюция, осъждаща Иран, че е укривал изграждането на втори завод за обогатяване на уран край свещения град Кум, припомнят агенциите. В резолюцията Иран е приканен да замрази работата по изграждането на завода и да изясни с какви цели го строи.

Споделяне

Още от Свят