Иран планира високобюджетен филм в отговор на "Арго"

Бен Афлек в кадър от филма "Арго"

Иран планира да заснеме високобюджетен филм, с който да отговори на американския"Арго", съобщи ДПА.

Филмът на Бен Афлек и Джордж Клуни разказва за заложническата криза в американското посолство в Техеран през 1979-1980 г. и тайната операция, довела до бягството на шестима американски дипломати. Той обра всички големи филмови награди, като в неделя получи и "Оскар" за най-добър филм.

"Филмът не заслужаваше всички тези награди нито от техническа, нито от художествена гледна точка,  а причините бяха свързани по-скоро с антииранските му аспекти", каза иранският културен министър Сеид Мохамад Хосейни. Според него "Арго" е "опит да се изкриви историята и да се наложи гледната точка на САЩ".  Затова Иран планира да отвърне с високобюджетен филм, разказващ истината на Техеран за събитията, отбелязва ДПА.

Държавните медиив Иранопределят "Арго" като "реклама на ЦРУ". Според тях присъждането на награда "Оскар" е билопродиктувано от политически мотиви, пише ДПА.

Според информационните агенции Мехр и Фарс политическите измерения на наградата ясно са проличали, когато първата дама на САЩ Мишел Обама се е включила от Белия дом в церемонията по връчване на филмовите отличия.

Двете агенции се питат защо подобно нещо не се е случвало друг път на "Оскар"-ите, а е станало сега, "когато е бил награден антиирански филм".

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?