Иран се е съгласил инспекциите да продължат, но с по-ограничен достъп

Шефът на МААЕ Рафаел Гроси

Иран и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са постигнали временно споразумение за продължаване на инспекциите на иранските ядрени обекти, но достъпът до тях ще бъде по-ограничен. Това съобщи шефът на МААЕ Рафаел Гроси след посещението си от Техеран.

"Имаме разумен резултат", каза той при връщането си във Виена.

"Достъпът е по-малък, но все пак ще можем да запазим необходимата степен за мониторинг и удостоверяване" в Иран, посочи Гроси.

Техеран обяви тази седмица, че ще ограничи достъпа на инспекторите на МААЕ в опит да притисне САЩ да отменят санкциите и да се върнат към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

Посещението на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси в Иран изведе на преден план още една пречка за надеждите на правителството на американския президент Джо Байдън да върне САЩ към сделката за иранската ядрена програма от 2015 г., а именно това, че Техеран подобно на Вашингтон трябва да се справи със сложната вътрешна политика, преди да може да постигне споразумение, пише в. "Вашингтон таймс".

Гроси каза, че проведените разговори в Техеран ще позволят "необходимата" инспекционна дейност да продължи, но призна, че МААЕ няма да може да извършва нови изненадващи проверки и ще има по-ограничен достъп до някои обекти.

Това развитие на ситуацията става въпреки отправяните в продължение на седмица сигнали от екипа на Байдън, че САЩ активно търсят начин да се върнат към ядрената сделка от 2015 г., от която предишният американски президент Доналд Тръмп се оттегли, и да направят така, че и Вашингтон, и Техеран отново да спазват условията на споразумението.

Байдън е изправен пред трудна задача в стремежа си да получи подкрепата на американския Конгрес във връзка със съживяването на преговорите с Иран, а в същото време иранските лидери като президента Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф се сблъскват с политически натиск от иранския парламент, който е доминиран от привърженици на твърдоинейната политика. А натискът вероятно ще се увеличи, като се има предвид, че през юни в Иран предстоят избори, коментира американското издание.

Привържениците на твърдолинейната политика в Иран и Израел са съгласни, че опитът на Байдън да спаси споразумението за иранската ядрена програма не трябва да успее, пише британският в. "Гардиън".

Иран и Израел са заклети врагове, но имат доста общи неща. И двете страни са регионални сили, които прокарват своите интереси извън границите си. И двете са задължени, макар и по различен начин, на променящата се политика на САЩ. И двете имат тайни ядрени програми. И в двете предстоят национални избори - в Израел през март, а в Иран през юни, които могат да решат дали враждата помежду им би се превърнала в кръвопролитна война.

В Иран твърдолинейни кандидати и депутати, фокусирани върху предстоящите президентски избори, се противопоставят на всякакво подобряване на отношенията с Америка.

Силна съпротива срещу ядрената сделка има и в Израел, където твърдолинейният министър-председател Бенямин Нетаняху се бори за своя политически живот. Израелските "ястреби" също така имат много поддръжници във Вашингтон.

А за напредъка съществуват и други пречки, включително желанието на Вашингтон да разшири бъдещите преговори, обхващайки въпроса за иранските балистични ракети, военното присъствие на Иран в Сирия и подкрепата му за шиитски милиции в Ливан и на други места. Освен това Русия и Китай също ще искат да имат роля в процеса, което допълнителни би усложнило ситуацията, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Свят