Иран ще съди британски моряци, навлезли в териториални води

Осемте британски моряци, задържани в понеделник от иранските власти, ще бъдат съдени за нелегално навлизане в иранските териториални води, предаде АФП, позовавайки се на телевизия Ал Алам. Според ирански военни източници трите британски патрулни катера били навлезли на един километър в иранските териториални води в река Шат ал Араб. Моряците признали, че са нарушили иранската граница.

Британските власти вече поискаха от Ирак да се намеси, за да издейства освобождаването на осемте моряци.

Британското външно министерство заяви, че се опитва да получи точно обяснение за случилото се и предприетите от Техерен мерки.

На британското посолство в Иран не е съобщено къде са задържани моряците, нито от кого. До този момент искането за незабавна среща на британския консул с арестуваните не е получило отговор.

Иранските власти разпитват осемте моряци, които според британското военно министерство са част от кралския военноморски тренировъчен екип в Ирак.

Министерството на отбраната посочи, че трите малки патрулни катера не са били въоръжени, но моряците са носили личното си оръжие.

В Лондон говорител на министерството на отбраната заяви, че моряците са обучавали иракски речни патрули и поради тесния проток е възможно да са се отклонили отвъд морската граница.

Говорител на британското посолство в Техеран съобщи, че британският външен министър Джак Строу е разговарял със своя ирански колега Кемал Харази по телефона, но не съобщи подробности.

Все още няма официално потвърждение на съобщението, че моряците ще бъдат съдени, което, както и новината за ареста на британците, бе излъчено по арабски канал на държавната иранска телевизия.

Представители на британското посолство в Техеран изразиха надежда за бързо решаване на тази, както я определят, злополучна грешка.

Както посочва кореспондент на Би Би Си, от месеци Великобритания се опитва да поддържа труден баланс в отношенията си с Иран.

Британските сили в южен Ирак имат заповед да свеждат до минимум напрежението по границата с Иран и най-вече в протока Шат ал-Араб, където е основният излаз на Ирак на Персийския залив.

Този излаз е жизненоважен за износа на иракски петрол и през 80-те години териториалният спор между двете страни доведе до осемгодишната иракско-иранска война.

Миналата седмица Иран изрази силно възмущение от критиките на Международната агенция по атомна енергия, която заяви, че Техеран не сътрудничи изцяло на ядрените инспекторите на ООН.

Освен това Европейският съюз отправи остър упрек към иранските власти, че не зачитат човешките права.

Споделяне

Още от Свят