Иран вече имал над 3000 ядрени центрофуги

Иран вече имал над 3000 ядрени центрофуги

Иран постигна една от основните цели на ядрената си програма, пускайкив действие над 3000 центрофуги за обогатяване на уран, съобщи иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от световните агенции. Независимо потвърждение на неговите думи засега няма.

Според последния доклад на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) от 19 август се посочва, че в Иран действат само 1968 центрофуги, а

656 са на различен стадий на инсталиране е пробна дейност.

По думите на Ахмадинеджад ядрената програма на Техеран ще продължи независимо от резолюцията на ООН. "Вече имаме над 300 центрофуги и всяка седмица инсталираме нова серия от 164 центрофуги", уточни той пред държавната телевизия.

"Водещите държави в света мислеха, че с всяка резолюция иранският народ ще отстъпва, но след всяка резолюция той реализираше нови ядрени постиженния, отбеляза Ахмадинежад.

Изявлението му дойде, след като в неделя генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадей в интервю за германското списание "Шпигел" заяви, че споразумението за сътрудничество, договорено с Иран през август, може би е последният шанс на Ислямската република да сложи край на споровете около ядрената си програма.

В отговор и иранското външно министерство разпространи съобщение, в което се посочва, че ще преразгледа сътрудничеството си с МААЕ и ще обмисли "нови възможности", ако Съветът за сигурност на ООН му наложи нови санкции. Те се уточнява какви може да са те.

МААЕ и Техеран договориха график, в който Иран постепенно да разсее опасенията около ядрената си програма, която според Запада е насочена към създаване на ядрено оръжие.

Споделяне

Още от Свят