Иран започна да обогатява уран до 20 процента

Иран започна във вторник процеса по обогатяване на уран до 20 процента, съобщиха световните агенции. Пред телевизия Ал Алам източник от Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) съобщи, че процесът е започнал в ядрения комплекс "Натанз" в присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Говорител на ИОАЕ уточни пред Ройтерс, че подготвителната работа е започнала сутринта и началото на процеса ще бъде поставено официално по обед.

Президентът Махмуд Ахмадинеджад нареди демонстративно в неделя на Иранската организация за атомна енергия да започне да обогатява уран до 20 процента за нуждите на изследователския атомен реактор в Техеран. ИОАЕ уведоми в понеделник МААЕ за това решение.

Според Иран обогатяването на уран до 20 процента се налага поради блокирането на преговорите с шестте велики сили за доставянето от чужбина на гориво за реактора за медицински проучвания.

Обявеното от Иран на решението за обогатяване на уран предизвика остра реакция от страна на международната общност, по-специално на шестте велики сили. Те подозират Ислямската република, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжия под прикритието на ядрената си програма за цивилни цели.

Споделяне

Още от Свят