Иран заяви, че Русия може да използва военните му бази за удари в Сирия

Всеки случай ще се разглежда поотделно

Владимир Путин и  Хасан Рохани, сн: ЕПА/БГНЕС

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви, че Русия може да използва военните бази на страната му за въздушни удари срещу екстремистите в Сирия, като "всеки случай ще се разглежда поотделно", предаде Ройтерс.

Русия и Иран са съюзници от ключово значение за сирийския президент Башар Асад и изиграха решаваща роля през последните 18 месеца за обрата във военния конфликт в Сирия в негова полза.

Руската бойна авиация използваше база в Иран, за да нанася удари в Сирия миналото лято. Това бе първия път, в който чужда сила използва иранска база след Втората световна война.

Руското присъствие в базата обаче приключи внезапно, след като някои от депутатите в иранския парламент го обявиха за нарушение на конституцията, която забранява разполагане на чужди военни. Иранският министър на отбраната от своя страна разкритикува Москва за това, че е огласила двустранното споразумение за обекта.

"Русия няма военна база (в Иран), имаме добро сътрудничество и когато е необходимо на руснаците да използват ирански обекти за борба с тероризма, ние ще вземаме решение, разглеждайки всеки случай поотделно", каза Зариф.

Той е част от официална делегация на Техеран, водена от президента Хасан Рохани, която пристигна вчера в Москва.

Зариф заяви, че регионални въпроси, включително темата за Сирия, ще бъдат обсъдени на срещата в Кремъл с руския президент Владимир Путин.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?