Ирански депутати критикувани за селфитата си с Могерини

Ирански депутати критикувани за селфитата си с Могерини

В понеделник иранската преса и социални мрежи преливаха от критики към депутати, обвинени, че са станали за посмешище, като са се скупчили около шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, за да си направят селфи с нея, предаде Франс прес.

В събота Могерини присъства на полагането на клетва на иранския президент Хасан Рохани в парламента. На снимки се виждат групи от ирански депутати, които се тълпят около нея да си правят селфита.

"Скъпи депутати, благодарим, че накарахте 80 милиона души да се срамуват от нас", коментира потребител в Туитър, имайки предвид населението на Иран.

Други потребители сложиха една до друга снимка на събралите се около Могерини депутати и сцена, в която седемте джуджета съзерцават спящата Снежанка.

"Селфитата на унижението", коментираха други потребители в интернет.

Този случай "показва липсата на добро възпитание в страната", пише в редакционна статия реформаторският вестник "Ганун". Ултраконсервативният вестник "Кайхан" пък изрази съжаление, че "хората, от които се очаква да защитават правата на нацията срещу враговете, се редят на опашка да се снимат по унизителен начин".

Един от депутатите се извини за нетактичността си.

Могерини не е коментирала полемиката.

Споделяне

Още от Свят