Иранските власти екзекутираха членове на сунитска групировка

Иранските власти екзекутираха 13 членове на сунитската бунтовническа групировка "Джундуллах" (Войници на Господ). Техеран обвинява групировката в организирането на редица атаки в югоизточната част на страната, сред които и атентат в джамия през май тази година, при който загинаха 25 души, съобщи ББС във вторник.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова иранските власти да не екзекутират бунтовниците, тъй като не са получили справедлив и честен съдебен процес.

Екзекуцията е била извършена в затвор в град Захедан, съобщи Ебрахим Хамиди, шеф на съдебните власти в югоизточната провинция Систан-Белуджистан. Хамиди съобщи още, че братът на водача на групировката - Абдулмалек Риги ще бъде обесен в близките дни.

Въпреки това иранското държавно радио съобщи, че обесените в затвора са 14 души.

С днешните екзекуции броят на изпълнените смъртни наказания в Иран тази година става най-малко 177, съобщи АФП, позовавайки се на информации от печата. През последните години броят на екзекуциите в Иран расте във връзка с кампания, чиято официална цел е да подобри сигурността в страната.

Иранското законодателство предвижда смъртно наказание чрез обесване за престъпления като убийство, изнасилване, наркотрафик, въоръжен обир, отвличане на хора, прелюбодеяние, хомосексуализъм.

Споделяне

Още от Свят