IREX: Политическият контрол и автоцензурата развалят журналистиката в България

Признаците на политически и корпоративен натиск, редакторски пристрастия, продажба на новинарско съдържание, както и общият спад в качеството и нивото на интелигентност на медийното съдържание разваля журналистиката в България. Такова заключение прави в доклада си американската организация IREX, която измерва индекса за устойчивост на медиите в 21 страни.

Българските медии падат на все по-ниски нива на устойчивост в много области. Най-тревожни са насилствените нападения срещу журналисти, които от инциденти изглежда са се превърнали в тенденция. Автоцензурата се е превърнала в норма в повечето медии и редакторите активно налагат ограничение върху съдържанието, позволявайки продажба на новинарско съдържание на политици и корпоративни спонсори, посочват от организацията.

Според IREX кризата в съдържанието на българските медии започна с началото на финансовата криза през 2008-2009 г. Достигна нови дълбочини и вече засяга достъпа на българските граждани до качествено медийно отразяване на политическото, социалното и икономическото развитие на страната.

Друга тревожна тенденция е спадът в качествената журналистика, породен до голяма степен от причините, изброени по-горе, но също и заради ниските нива на заплащане и недостига на налични ресурси за професионално обучение.

Общата оценка за България се е понижила, продължавайки тенденцията от 2006/2007 г.

Хърватия е получила най-висока оценка за състоянието на своите медии, след изследване в 21 страни. Киргизстан се завръща на върха на азиатския списък. България, заедно с Македония и Албания, е сред страните, в които медийната ситуация се влошава, което отчасти се дължи на увеличаване на политическия контрол над медиите, пишат още от IREX.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?