Ирландия държи на равни условия за България и първите десет за ЕС

Ирландия, която ще председателства Европейския съюз през първата половина на 2004 г., ще настоява правилата за членство да не се променят в движение и да останат същите за България, както за първите 10 страни, които вече подписаха присъединителния договор. Това заяви ирландският министър по европейските въпроси след среща с българската си колежка Меглена Кунева в София.

Изявлението на Роуч бе в отговор на журналистическата молба да коментира българската идея, София да преговаря по финансовите глави, без да се чака новия бюджет на Евросъюза. Идеята България да договори във финансовите глави не конкретни цифри, а приложените към първите 10 страни принципи, бе лансирана от министрите Паси и Кунева по време на последната им визита в Брюксел миналата седмица. Целта на инициативата е София да успее да приключи преговорите за членство при сегашния състав от 15 държави в ЕС, тоест преди 1 май 2004 г.

Министър Роуч обаче не се ангажира с оценка дали е реалистична целта на българското правителство да завърши преговорите по време на ирландското председателство - до края на юни 2004 г. Ако нещата се разтеглят във времето, темпото ще се забави, допълни ирландският министър по европейските въпроси.

Роуч заяви, че е впечатлен от напредъка на България. Преди края на сегашното гръцко председателство на ЕС и по време на италианското председателство на съюза през втората половина на тази година България трябва да получи конкретен израз на този напредък, каза още ирландският министър.

Дик Роуч каза още, че малките държави ще имат сериозна роля в бъдещия Евросъюз и като една от тях, Ирландия ще защитава общностния метод на функциониране на съюза.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?