Ирландският премиер призова сънародниците си да одобрят пакта за финансова стабилност

Ирландският премиер Енда Кени призова ирландските избиратели да подкрепят фискалния пакт на Европейския съюз на референдума, който ще се състои тази седмица. Кени предупреди, че ако отхвърлят договора, това може да прозвучи като сигнал, че Ирландия няма сериозно намерение да се справи с дефицита си и вече не е надежден член на еврозоната, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В телевизионно обръщение към сънародниците си Кени заяви, че е много важно на референдума в четвъртък да се гласува с "да", защото това ще гарантира, че през 2013 г. Ирландия ще може да използва европейските спасителни фондове, ако се наложи.

Заемите, които Ирландия е взела от МВФ, са до края на идната година, а според фискалния пакт единствено страна, ратифицирала договора, може да има достъп до бъдещите европейски фондове.

Силен вот в подкрепа на пакта ще създаде увереност и стабилност, от които страната ни има нужда, за да продължи по пътя на икономическото възстановяване. Този договор няма да реши всичките ни проблеми, но той е част от решението, каза ирландският премиер в обръщението си.

Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за фискална дисциплина, която ще го подложи на общонародно допитване. Критиците на мерките за икономии, за които най-активно настоява Германия, се надяват, че ирландските избиратели, които са все по-евроскептично настроени, ще отхвърлят пакта. Авторите на пакта обаче са се подсигурили срещу възможността ирландското "да" да спре прилагането му в други страни.

При създаването на договора бе уточнено, че за да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран само от 12 страни, за да важи за тях.

Според Кени договорът трябва да бъде одобрен и поради факта, че Ирландия разчита изключително на чужди корпоративни инвестиции.

Според три социологически проучвания, чиито резултати бяха публикувани вчера, тези, които смятат да подкрепят договора, са повече от противниците му. Подобни обаче бяха и нагласите преди два предишни референдума за европейски договори - през 2001 и 2008 г., но се оказа, че по-активно гласуваха противниците на договорите и те в крайна сметка бяха отхвърлени. Ситуацията се промени едва при повторните референдуми, организирани една година по-късно.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?