Иск на "Овергаз" срещу "Газпром" е отхвърлен от съд в Цюрих

Паричните спорове между двамата съакционери са заради спрения руски газ за българското дружество от 2016 г.

Иск на "Овергаз" срещу "Газпром" е отхвърлен от съд в Цюрих

Търговският съд в Цюрих е отхвърлил иск на българската компания Овергаз" срещу руския ѝ съакционер "Газпром експрот" за пропуснати ползи и нанесени щети от едностранното прекратяване от 1 януари 2016 г. на договора за доставка на руски газ за българското дружество. Това заяви във Фейсбук Нери Терзиева,  мениджър "Публични комуникации" в "Овергаз" в четвъртък по повод медийна публикация, че "Газпром" е осъдила в Международен арбитражен съд в Швейцария "Овергаз" за 140 млн. долара и всеки момент можело да поиска запор върху сметките на фирмата на Сашо Дончев.

"Здравейте, колеги, филмът е шведски, а не съветски. Има съдебен иск на българската компания "Овергаз" срещу "Газпром експорт" в търговския съд в Цюрих. "Овергаз" заведе този иск за обезщетение от над 350 милиона долара - пропуснати ползи и нанесени щети, заради нарушение на добрите практики, най-вече в областта на конкурентното право, както и за едностранното прекратяване на договора (помните 1 януари 2016, когато навръх новата година беше спрян газа за "Овергаз" и договорените количества за неговите клиенти бяха прехвърлени на "Булгаргаз"). За наше съжаление, с 2 на 1 гласа търговският съд не уважи нашия иск, но делото не е завършено, защото "Овергаз" обжалва това решение в Швейцарския федерален съд на 2 февруари тази година и сега очаква хода на делото", написа Нери Терзиева във Фейсбук.

За заведеното дело срещу "Газпром експорт" бе съобщено от мениджмънта на "Овергаз Мрежи" през април 2016 г. заради прекратяването от страна на руснаците на действащия договор за газови доставки до края на 2019 г. с опция за удължаване. За това решение се разбра внезапно два дни преди 1 януари 2016 г. и "Овергаз" бе принудена да поиска спешни доставки от българския държавен доставчик "Булгаргаз", за да осигури клиентите си.

По думите на Терзиева пред Mediapool, няма осъждане за 140 млн. долара срещу "Овергаз". След като българското дружество е завело своя иск в Цюрих, "Газпром екпорт" е подал насрещна претенция за под 100 млн. долара за издадени фактури за плащане на доставен природен газ за "Овергаз". Тези фактури са признати от "Овергаз", но тяхното плащане е разсрочено и срокът за погасяването не е изтекъл. Двете дружества не могат да се разберат за начина на плащане на сумите. От "Овергаз" са завели насрещно дело по този спор, в чиято основа лежи споразумение между двамата съакционери българската фирма да получава природен газ на по-ниски цени, а разликата да инвестира в развитието на газоснабдителната мрежа в България. Разглеждането на този съдебен казус е на много ранен етап.

"Овергаз" и "Газпром експорт" все още са съакционери с 50 на сто в "Овергаз Инк", която доставяше близо една трета от необходимото за българския пазар количество природен газ от "Газпром" за "Булгаргаз". Този договор бе прекратен покрай офанзивата на премиера Бойко Борисов за премахване на т. нар. посредници в руските газови доставки.

Малко след като "Овергаз" завежда иск срещу "Газпром експорт" през април 2016 г., Сашо Дончев пое контрола над "Овергаз мрежи". Дотогава това дружество бе под шапката на "Овергаз Инк", притежаваща 99.6 на сто от акциите в най-голямата частна газоразпределителна мрежа в България. Увеличението на капитала на "Овергаз мрежи" от 202.5 млн. лв. на 330 млн. лв. бе в полза на лондонската "ДиДиАй Холдинг" (DDI Holding ltd), притежавана от "Ди Ди мениджмънт", в която Дончев държи мажоритарния дял, а останалите са на различни български физически лица.

Близо три години по-късно обаче "Овергаз" и "Газпром експорт" остават съдружници по неволя в "Овергаз Инк", което реално не осъществява почти никаква дейност. Интересен момент е, че "Газпром" не предлага на партньора си своя дял от дружеството, макар да е длъжен първо на него да направи оферта за изкупуване, твърдят запознати. Вместо това руснаците се опитват да продават, безуспешно засега, акциите си в тази фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес