Бойко Борисов:

Искам това правителство да изкара още малко време, за да се сринат тотално

"И овцете разбраха, че ГЕРБ е по-добър от тази тройна коалиция"

Камион с прасета и надписи на кабината "Бойко - кръстник на свиневъдите" и "Бойко, ако теб те няма, няма да ни има и нас". Свиневъдите докараха прасетата и камиона на жълтите павета – до катедралата "Св. Ал. Невски" за протеста в подкрепа на Бойко Борисов на  21 февруари 2013 г., когато парламентът прие предсрочно подадената оставка на неговото правителство. Снимка: Mediapool (архив)

Истински искам това правителство да изкара още малко време, за да може да се сринат тотално, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда пред журналисти в парламента. Не виждам как ще се справят с този бюджет, с тези обещания, които са дали, поясни той в отговор на репортерски въпрос.

 

"Агенциите не събират приходи – бюджетът им е празен. Те не могат да го вържат до края на тази година. В същото време всеки ден заради изборите обещават какво ще вдигнат и какво ще дадат. Как ще го направят – със заемни пари? Заемните пари се връщат тъпкано с лихвите", каза още Бойко Борисов.

 

"За съжаление, тогава и държавата ще се е сринала и тогава ще бъде тежкият избор на ГЕРБ – дали да се борим да стабилизираме държавата, или да жертвам ГЕРБ като партия. То трябва да се направи. С всеки изминал ден това правителство довежда страната да не може след това да се оправя. Всеки ден. Ако изкарат така още една година, ще паднат като зрели круши”, продължи той. И допълни, че тогава ще трябва да се предприемат толкова непопулярни мерки, че партията, която се заеме с тях, ще се срине.

"Това прави това правителство в момента – подготвя си времето за фалит, когато ще стои отстрани и ще гледа”, продължи лидерът на ГЕРБ. Държавата си фалира бавно и спокойно, докато клиповете на БСП се въртят по телевизията със смехотворните им изпълнения, смята той.

 

Станишев призна, че всъщност ние сме изплащали високите пенсии, а си приписа заслугата, че на последния Министерски съвет е взел това решение. Орешарски дойде в Министерство на финансите и призна, че има половин милиард пасив в държава. С кои пари вдигаше тогава той пенсиите? Ако не беше ГЕРБ да го навакса, да ги плаща, какво щеше да стане, каза Борисов.

"Днес видяхте връх на популизма – излизат и говорят за детските градини в София. Ние сме направили над 100 детски градини, откакто ГЕРБ е на власт. В същото време червена София, синя София или синьо-червена, когато бяха Овчаров, Софиянски, всички тези, реституираха и махнаха огромната част от детските градини“, възмути се Бойко Борисов.

 

Той уточни, че повече от 46 детски градини са били ликвидирани в предишните 20 години, а за последните седем при управлението на ГЕРБ са изградени над 100 нови.

Запитан дали очаква Сметната палата да се заеме с одит на Столична община, бившият премиер заяви: "Тя е Станишева палата. Тя не е институция за нас. Ние не приемаме нейните решения и ще го заявим високо и ясно и в Европа, и навсякъде. Не може на Станишев съветникът да идва да ми проверява партията”.

Във връзка с оплакванията на животновъдите, Борисов коментира: "Ние давахме по 40 лв. на овца, сега дават четири лева. Овцете разбраха, че ГЕРБ е по-добър от тази тройна коалиция, само българите още се колебаят”.

 

Бойко Борисов коментира и ситуацията около Украйна. "В тази връзка е проблем, когато няма правителство. Работа е на президента да прецени, при липсата на правителство, дали да свика КСНС за Украйна. Виждате каква е позицията на Кристиян Вигенин, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, на БСП – една с една не си подхождат”, каза той.

Според него, БСП, ДПС и "Атака” се събират да правят анкетни комисии и се бият по баровете - това им е цялото управление, докато по въпроса с Украйна още не е изработена нито единна позиция, нито декларация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?