Искра Михайлова иска нов план за управление на Пирин

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обяви, че иска да бъде разработен нов План за управление на парк "Пирин", а не да се правят корекции в стария.

"Това е тема, по която ни предстои работа и там трябва задължително да разговаряме, както с неправителствените организации, така и с местните власти и сдруженията на бизнеса - специално за Банско. Трябва да се изработи нов план, това е моето мнение, което ще предложа на всички заинтересовани страни. Ще искаме разработването да бъде и със средства от новата ОП "Околна среда", каза министърът на околната среда и водите пред БТА.

Приоритети в новата оперативна програма "Околна среда" ще бъдат води, отпадъци, биоразнообразие, иновации и градска околна среда. Очаква се средствата да са близки до сегашните или малко намалени, ако има рестрикция в общия бюджет, заяви министърът.

Догодина ведомството ще подготви предложение, свързано с обособяването на национален парк по Черноморието. Това е доста тежка процедура по закон, предполага рестриктивни режими за ползването на територията, трябва да сме сигурни, че всички, които притежават собственост на тази територия, ще разберат тези режими и политиката, каза министър Искра Михайлова.

Според мен решението на Народното събрание неслучайно не възложи да се създаде парк, коментира тя.

Екоминистърът каза, че ще се съобрази с решението на Комисията за защита от дискриминация за отстраняване на дискриминационните практики в МОСВ при формирането на гражданското представителство в експертните съвети към ведомството и няма да го обжалва.

Ролята на създадения Обществен съвет към МОСВ при служебния кабинет трябва да бъде на постоянно функциониращ орган, който да е средище за дискусия и дебат, за да можем да достигаме до консенсус, каза министърът. Редовно заседание той ще има на 1 август, каза Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България