Исландия осъди 26 банкери за финансовата криза

Сред тях са и шефове на "Ландесбанки" - банката на Тор Бьорголфсон, който имаше активи у нас

Исландия е осъдила 26 банкери на общо 74 години затвор за финансови престъпления, свързани с кризата,която доведестраната до фалит през 2008 г., съобщи Iceland Magazine.

Съдебните решения започват от началото на 2012 г., като по-голямата част от осъдените получават между 2 и 5 години затвор.

Последната "порция" присъди е за трима висши мениджъри от банката "Ландесбанки" и двама от банката "Кауптинг", както и на исландският инвеститор Скули Порвалдсон.

Основни акционери в "Ландесбанки" бяха бизнесмените Тор Бьорголфсон и баща му Бьорголфур Гудмундсон. Преди години Бьорголфсон развиваше сериозен бизнес в България, като беше собственик на фармацевтичната компания "Актавис", БТК и Сибанк, с които се раздели преди да се разрази финансовата криза.

Покрай "Актавис" Бьорголфсон стана първият милиардер в Исландия, а баща му беше вторият.

След краха на банковата система в Исландия "Ландесбанки" беше одържавена, като в момента и двамата бизнесмени имат задължения към нея, но срещу тях не са завеждани наказателни производства.

Осъдените банкери са обвинени, че са манипулирали финансовите пазари след дерегулацията на сектора през 2001 г., която доведе до приватизация на местните банки. Последвалото натрупване на външен дълг, който в един момент достигаше 700% от БВП на страната, доведе островната държава до фалит.

В момента Исландия изплаща дългове към Международния валутен фонд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес